7 produktów bogatych w magnez

eco dom | 21.10.2014



Reklamy przekonują nas do suplementów bogatych w magnez. Jednak podstawa to nie tabletka, a włączenie w dietę wartościowych produktów. Dzięki nim zadbamy o kondycję fizyczną i psychiczną, a jednocześnie zaoszczędzimy pieniędze, które wydalibyśmy w aptece.



Zachęceni reklamami Polacy ruszyli do aptek po tabletki z magnezem. Rynek oferuje wiele suplementów, jednak nie wiemy, ile zawartego w nich magnezu faktycznie wykorzysta nasz organizm. Musimy zdać sobie sprawę, że żadna tabletka nie zastąpi dobrze dobranej diety. Właśnie dlatego prezentujemy dziś kilka produktów, które można określić jako "samo zdrowie":

 

1) Pestki dyni - prawdziwa skarbnica magnezu. Już połowa miseczki pestek dyni prawie w stu procentach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na magnez. Dlatego dbajmy o to, by uwzględniać je w diecie. Mogą być dodatkiem do chleba, elementem śniadania (często można spotkać je w musli), a przede wszystkim znakomicie sprawdzają się jako przegryzka.

2) Banany - na pewno warto wprowadzić je do swojej diety. Jeden banan dostarcza 32 mg magnezu, a oprócz tego jest źródłem witaminy C. Warto wybrać go jako przekąskę na drugie śniadanie.


3) Czekolada i kakao - kto z nas ich nie lubi? Warto jednak pamiętać - jeśli czekolada, to gorzka. Jedna tabliczka pokrywa około 25% dziennego zapotrzebowania na magnez. Co ciekawe - mleczna czekolada nie jest tak bogata w magnez, nawet jeśli zawiera orzechy. Podobnie rzecz się ma, jeśli chodzi o kakao. Najbogatsze w magnez jest to bez cukru. Jedna łyżeczka to nieco ponad 40 mg magnezu.


4) Orzechy - ich miłośnicy będą zadowoleni, bo nie dość, że są smaczne, to i naprawdę bogate w magnez. Pistacje, orzechy laskowe i orzechy włoskie z pewnością mają pozytywy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. 


5) Migdały - są jeszcze bardziej wartościowe niż orzechy. Warto włączyć je do diety pod różnymi postaciami, bo są jednym z najlepszych źródeł magnezu. W 100 g migdałów jest prawie 270 mg magnezu! Dodawajmy więc migdały, gdzie tylko się da. Idealnie pasują przecież do słodyczy, sałatek, płatków owsianych (te również są bogate w magnez!) i kukurydzianych.


6) Szpinak - 100 g szpinaku zawiera nieco ponad 50 mg magnezu. A przecież magnez to tylko jeden z cennych mikroelementów, których dostarcza nam szpinak.


7) Kasza - nadal nie jest ona najpopularniejszym dodatkiem do dań, a to błąd! Kasza jęczmienna, jaglana i gryczana zasługuje na to, by na stałe zadomowić się w naszej diecie. Każdy jej rodzaj jest doskonałym źródłem magnezu. Najwięcej zawiera kasa jęczmienna, bo aż 270 mg w 100 gramach. Kasza gryczana i jaglana mają go nieco mniej.


Jak widać, braki magnezu łatwo uzupełnić produktami, które każdy z nas ma na wyciągnięcie ręki. Zamiast zostawiać pieniądze w aptekach, lepiej zainwestować w zdrową żywność.