Arbuzowy napój chłodzący

eco dom | 01.08.2014 07:52

Chyba nie ma osoby, która w ciągu ostatnich kilku dni nie byłaby...spragniona! Proponujemy arbuz...na ochłodę!

 

 

 

Arbuz składa się w blisko 95 procentach z wody. Nie ma zbyt dużo witamin i soli mineralnych. Za to pełen jest przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz ma też cytrulinę - aminokwas, który wspomaga pracę serca, wpływa na regenerację mięśni i...może działać jak naturalna viagra! Warto jeść arbuza. My dziś polecamy wersję miks.

 

Składniki:

 

- arbuz - może być kilogram lub więcej

- woda mineralna gazowana

- kilka listków mięty

- brązowy cukier

- lód kruszony

- sok z cytryny

 

Arbuz blendujemy na gładką masę. Możemy wyjąć wcześniej pestki, ale mogą też zostać - nie burzą smaku. Do miąższu dodajemy pokruszony lód, wszystko mieszamy. Bierzemy wysokie szklanki. Na dno wsypujemy brązowy cukier, dosypujemy trochę kruszonego lodu, zalewamy to naszą arbuzową miksturą. Na górę dodajemy sok z cytryny i kilka listków mięty. Jeśli zostanie trochę miejsca w szklance, możemy dopełnić wodą mineralną. I tyle! Pragnienie ugaszone.