Bociany czarne w drodze do Afryki

eco info | 24.09.2016 10:47

Do końca września będą trwać odloty bocianów czarnych do Afryki. Do swoich gniazd wrócą w drugiej połowie marca; blisko tydzień wcześniej niż bociany białe.
 
© Karlos Lomsky
 
"Ten rok był dla nich łaskawszy od poprzedniego. Odchowały znacznie więcej potomstwa niż przed rokiem" – powiedział PAP ornitolog dr Marian Stój.
 
Trasa ich wędrówek do krajów zimowania biegnie m.in. nad Podkarpaciem. "Bociany czarne jesienną wędrówkę rozpoczynają około dwa tygodnie później od swoich białych kuzynów. Zimę spędzą w północno-wschodniej i wschodniej Afryce. Niezwykle rzadko przekraczają równik" - zaznaczył przyrodnik.
 
W drodze do Afryki lecą w stadach mniejszych niż bociany białe. W odróżnieniu od nich nie zawsze lecą nad lądem. Rzadziej też korzystają z lotu szybowcowego częściej wykorzystując siłę swych mięśni. "Dzięki temu w drodze na zimowanie nie muszą się tłoczyć nad cieśninami, lecz mogą przekraczać Morze Śródziemne szerszym frontem" - zauważył dr Stój. Z krajów zimowania wracają wcześniej niż bociany białe. Wiosną, już w połowie marca pierwsze z nich pojawią się przy gniazdach.
 
Są mniejsze niż ich kuzyni. Gniazda zakładają w starych lasach bukowych, jodłowych lub mieszanych. "Zazwyczaj w pobliżu rzek, potoków i stawów, bo głównym ich pokarmem są ryby. Choć nie gardzą także owadami, płazami, gadami i gryzoniami" – wyjaśnił ornitolog.
 
W jego ocenie, "ten rok był dość korzystny dla bocianów czarnych, ponieważ nie było większych zawirowań pogodowych". "Zatem większość par odchowała potomstwo. Chociaż niski poziom wód w rzekach, a co za tym idzie spadek pogłowia ryb, nie pozwalał im na wykarmienie większej liczby piskląt. W gniazdach z sukcesem lęgowym wyprowadziły od jednego do trzech młodych" - podkreślił dr Stój.
 
Długość ciała bociana czarnego wynosi 90-105 cm, rozpiętość skrzydeł 180-200 cm, a waga ok. trzech kg. Mają czarne upierzenie, jedynie pierś oraz brzuch białe; dziób i nogi są czerwone. Są o wiele rzadsze od bocianów białych; w Polsce żyje niespełna 1500 par.
 
źródło: PAP- Nauka w Polsce.
 
www.naukawpolsce.pap.pl