Chłodzi i pomaga w oszczędzaniu: energii i żywności

eco dom | 20.01.2016 08:00

Eko lodówka. Jej zadania? Zachowywać równomierną temperaturę na wszystkich półkach. Zazwyczaj temperatura wewnątrz wynosi ok. 3-3,5 stopni Celsjusza. Dzięki temu nie trzeba się zastanawiać, który produkt położyć na której półce. Dłużej także produkty zachowują świeżość, a co za tym idzie mniej żywności trafia do śmietnika.
 
Lodówka XXI wieku musi być ponadto energooszczędna. Jeszcze kilka lat temu od lodówek wymagano jedynie dwóch podstawowych funkcji – chłodzenia i zamrażania – mówi Ksenia Grzywacka, szkoleniowiec firmy Miele:
 
 
Niektóre nowoczesne lodówki wyposażone są także w funkcję szybkiego zamrażania, co przydaje się zwłaszcza latem, gdy żywność szybciej się psuje lub zachodzi konieczność szybkiego schłodzenia napojów. Lodówki te są w stanie zamrozić nawet 18 kg żywności w ciągu 24 godzin. Dodatkowe funkcje to możliwość chłodzenia wina, zewnętrzne (umieszczone na drzwiczkach) dozowniki wody i kostek lodu oraz zewnętrzne panele sterowania.
 
Kupując lodówkę bezwzględnie należy zwracać uwagę na klasę energetyczną urządzenia. Im wyższa, tym niższe rachunki za prąd i poprawa jakości środowiska.
 
(ada/ newseria.pl)