Dla fanów zdrowego stylu życia

eco dom | 25.11.2014 08:04

Blisko 70 wystawców przyjechało do Bielska-Białej na Ogólnopolskie Targi Zdrowej Żywności i Zdrowego Stylu Życia. Impreza "EKOstyl 2014" odbyła się po raz pierwszy. W ciągu dwóch dni targi odwiedziły tysiące osób szukających odpowiedzi na pytanie jak żyć eko?!

 

 

 

To impreza dla tych, którzy dbają o zdrowie, a także chcą wzmocnić swoją odporność i nauczyć się odpowiedniego stylu życia. Na stoiskach można było kupić żywność bez sztucznych dodatków i konserwantów oraz  tę bezglutenową. Goście targów mogli wszystkiego przed zakupem spróbować. "EKOstyl" to także coś dla ciała. W sprzedaży pojawiły się ekokosmetyki i zabawki.

 

Targi EkoStyl mają na celu propagowanie idei ekologicznej produkcji, dlatego pojawią się na nich producenci zdrowej żywności, ekologicznych ubrań, kosmetyków, lokalni rzemieślnicy, ludzie z pasją i niezwykłymi pomysłami. Dzisiejszym światem kieruje głównie prawo zysku. Wielkie, globalne korporacje produkują wyroby o bardzo niskiej jakości, obfitujące w sztuczne dodatki i substancje, które obniżają koszty, lecz na dłuższą metę są bardzo szkodliwe dla zdrowia konsumentów. Warto poszukać alternatywnych produktów i rozwiązań, które podniosą jakość naszego życia i zdrowia. Targi EkoStyl mają na celu ułatwienie poszukiwań zdrowej alternatywy oraz prezentację lokalnych przedsiębiorców z branży - podkreślają organizatorzy targów Biuro Promocji i Wystaw ASTRA.

 

Regionalne, czyli ekologiczne

 

W czasie targów można było spróbować potraw regionalnych m.in. beskidzkiej kwaśnicy, a nawet staropolskiego dania ze ślimaka. Egzotyczne produkty  można było z kolei znaleźć na stoiskach z Bułgarii, Węgier i Turcji.

 

Sprowadzamy ekologiczną żywność i kosmetyki z Bułgarii, najlepiej sprzedają się suszone na słońcu pomidory-mówi jeden z wystawców.

 

Dzięki produkcji na małą skalę, lokalni producenci tworzą produkty wysokiej jakości, dbając jednocześnie o ich świeżość oraz niższą cenę. Kupując lokalne produkty, wspieramy lokalną gospodarkę.  Wiele na ten temat wie jeden z wystawców, organizacja pod nazwą Polskie Produkty Rolne:

 

Zachęcamy żeby powrócić do rodzimych przepisów i zdrowych produktów regionalnych, które nadal stanowią nasze nieodkryte i niedoceniane dziedzictwo. Nie pozwólmy zniknąć tradycyjnym, polskim, regionalnym smakom, doceńmy to, co oferuje nasze kulturowe bogactwo i wspierajmy polską żywność! Naszym celem jest promowanie polskiej żywności, zarówno mięsa, ale także kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.

 

Jesteś tym,co jesz

 

Targom towarzyszyły wykłady, w czasie których poruszane zostały tematy związane z rożnymi sposobami zagwarantowania sobie dostępu do zdrowej, lokalnej żywności. Uczestnicy mogli poznać m.in. tajniki środków czystości bez chemicznych dodatków, właściwości lecznicze produktów pszczelich, a nawet receptę na prowadzenie własnej winnicy.

 

„Jesteś tym, co jesz”. Według najnowszych badań, przeciętny konsument spożywa rocznie 6 kg szkodliwych substancji dodawanych do żywności przez producentów. Tzw. ulepszacze oraz sztuczne nawozy są jedną z głównych przyczyń problemów zdrowotnych. Dlatego warto zainteresować się zdrową żywnością z upraw ekologicznych, aby to, co jemy, nie niszczyło naszego zdrowia, ale żeby je wzmacniało. Produkt ekologiczny jest najwyższej jakości, wytworzony w zgodzie z obowiązującymi przepisami, nie zawierający substancji, które w jakikolwiek sposób mogą zaszkodzić zdrowiu. Producenci wyrobów ekologicznych mają na względzie dobro człowieka i działania długofalowe – czyli zachowanie czystości planety, zdrowie klientów, innowacyjność. Na targach można poznać bogatą ofertę producentów zdrowej żywności, zaopatrzyć się w ekologiczne produkty oraz dowiedzieć się podczas warsztatów i prelekcji jak właściwie się odżywiać i na co zwracać uwagę przy komponowaniu menu- dodają organizatorzy targów.

 

 

Tekst i foto: Agnieszka  Pollak-Olszowska