Eko kuchnia: pstrąg pieczony

Łukasz Kaźmierkiewicz

eco dom | 03.05.2017 07:30

Pieczony pstrąg to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła i świeżych ziół. Ryba pieczona w ten sposób jest bardzo aromatyczna i nie traci swoich wartości odżywczych. A pstrąg ma ich naprawdę sporo, szczególnie kwasów Omega-3. 


 
Czego potrzebujemy:
2 pstrągi
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
pieprz 
sól 
 
Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

 
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i zaczynamy przygotowywać danie.
 
Masło ziołowe:
Pietruszkę i koperek drobno siekamy i przekładamy do średniej miski.



Następnie 4 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę również przekładamy do miski. Miękkie masło ugniatamy z czosnkiem, natką koperkiem, dodajemy 2 szczypty soli. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

 
Grzbiet pstrąga ukośnie nacinamy.

 
Odrywamy odpowiedniej długości folię aluminiową i smarujemy masłem.


 
Rybę faszerujemy również masłem.Tak aby wypełnić całe wnętrze.
 
Przed pieczeniem pozbywamy się oczu ryby. Folię zamykamy tak żeby można ją było otworzyć, najlepiej zrobić zakładkę na górze a boki zawinąć tak żeby nic nie wyciekło.

 
Pstrąga wstawiamy na 20 minut do piekarnika bądź na grilla. Po piętnastu minutach w piekarniku otwieramy folię po to aby skórka się zrumieniła i pieczemy jeszcze przez  5 minut.

 
Wyjmujemy rybę z foli przekładamy na talerz bądź deskę i podajmy z Waszymi ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami, warzywami lub grzankami.


 
Nie zapomnijcie pstrąga skropić cytryną będzie miał lepszy smak.
 
Smacznego !
 

Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach