Eko kuchnia: Bitki wołowe w sosie z czerwonego wina

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 08.11.2017 05:56

Wołowina to mięso cenne pod względem odżywczym. Zawiera wartościowe białko, a także składniki mineralne, m.in.: fosfor, żelazo, selen, cynk oraz witaminy, zwłaszcza z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Składniki:

Wołowina - 600 g
Cebula – 1 sztuka
Seler - 1/2 sztuki
Ziemniaki – 400 g
Czerwone wytrawne wino - 200 ml
Mleko - 150 ml
Masło - 1 łyżka
Woda
Olej
Pieprz
Sól
Mąka uniwersalna
Zmielona gałka muszkatołowa
Jałowiec – 5 kulek
Ziele angielskie – 5 kulek
Liść laurowy – 4 sztuki


Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Następnie tniemy je w poprzek włókien na bitki.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, po czym obtaczamy w mące.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Na głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej. Smażymy bitki po 2 minuty z każdej strony. Przyrumieniamy i odkładamy na talerz.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Cebule tniemy w księżyce.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Na oleju, który pozostał po smażeniu bitek, smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy po 5 kulek jałowca i ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Następnie zalewamy wszystko winem. Mieszamy do momentu, aż cebula wchłonie wino. Nie trzeba odparowywać całego trunku.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Kolejny krok to dobre równe rozłożenie bitek na patelni i zalanie ich wodą do linii mięsa.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Bitki dusimy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Około 30 minut przed końcem duszenia mięsa wstawiamy ziemniaki pokrojone w ćwiartki, wraz z selerem pokrojonym w plastry. Gotujemy 25 minut. Odlewamy wodę po gotowaniu. Robimy puree. Ziemniaki mocno rozgniatamy wraz z selerem, dolewamy mleka i dodajemy masło. Mieszamy jeszcze raz do uzyskania gładkiego puree. Doprawiamy dwiema szczyptami mielonej gałki muszkatołowej i solą. Ponownie mieszamy. Do sosu można dolać jeszcze 50 ml wina po to, aby miał bardziej esencjonalny smak. Doprawiany pieprzem i solą do smaku. Podajemy wraz z puree w towarzystwie kolorowych warzyw.



Smacznego!