Eko kuchnia: Bulion warzywny

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 11.10.2017 05:33

Bulion warzywny to podstawa wielu potraw. Odpowiednio przygotowany, zapewni wyśmienity smak wielu dań. Zrobiony wcześniej może zostać wykorzystany jako baza do zup lub sosów. Śmiało można go zamrozić, a następnie wykorzystać w roli kostki warzywnej – taka domowa wersja będzie nie tylko bardziej smaczna, ale i zdrowa.
 
Bulion warzywny
 
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Składniki:
Seler – ½ sztuki
Seler naciowy - 3 gałązki
Pietruszka - 2 duże sztuki
Marchewka - 3 duże sztuki
Cebula - 3 sztuki
Natka pietruszki – 1 pęczek
Lubczyk – 1 pęczek
Liście laurowe - 5 sztuk
Ziele angielskie - 5 kulek
Woda - 3 litry
 
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy. Wszystkie kroimy w kostkę, z wyjątkiem cebuli, której tylko odcinamy korzeń. Można ją również opalić – wówczas bulion nabierze koloru.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Lubczyk i natkę dodajemy w całości. Wodę można wcześniej zagotować i wrzucić do niej wszystkie warzywa. Jeżeli zamierzamy zrobić bazę, nie dodajemy pieprzu ani soli. Gotujemy pod przykryciem ok. 2 godziny. Parujący wywar można uzupełniać, dolewając co pewien czas po 0,5 litra wrzącej wody.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Po upływie 2 godzin wywar powinien być gotowy.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Na końcu bulion odcedzamy z warzyw.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz  
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz