Eko kuchnia: Domowy barszcz z uszkami

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 20.12.2017 06:49

Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak barszcz czerwony. Aby jednak nieco odejść od tradycyjnego smaku, warto dodać do niego suszone śliwki, które wzbogacą smak i zapewnią owocowy aromat całej zupie.

Składniki:
Buraki - 2 kg  
Woda - 1 litr
Włoszczyzna
Kwaśne jabłko – 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Liść laurowy – 3 sztuki
Pieprz czarny – 4 ziarna
Ziele angielskie - 3 kulki
Ocet - 2 łyżeczki  
Suszone śliwki - 6 sztuk
Sól
Pieprz
Majeranek

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Przygotowanie:
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza, od 40 do 90 minut (w zależności od wielkości warzyw).

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Przygotowujemy bulion (przepis tutaj). Do podstawowego bulionu dodajemy suszone śliwki i obrane jabłko. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek). Buraki obieramy i ścieramy na tarce na cienkie plastry.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Wkładamy je do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i pieprz.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki. Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Gotowy barszcz tradycyjnie serwowany jest z uszkami.


© Łukasz Kaźmierkiewicz

Zupa dobrze smakuje również z krokietem.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Smacznego!