Eko kuchnia: domowy, ekologiczny rosół!

eco dom | 10.03.2017 07:06

Produkty ekologiczne, które można kupić na dwóch największych w województwie śląskim halach targowych z eko produktami dają ogromne możliwości. W minioną sobotę odwiedziliśmy BioBazar w Katowicach i Eko Bio Organic Centrum w Mikołowie. 

(c) ecocafe.pl 
 
Z Katowic, poza innymi, licznymi zakupami, przywieźliśmy:
- tacka ze skrzydełkami o wadze ok. 500 g.
- tacka z dwoma udkami o wadze ok. 650 g.
- słoiczek suszu warzywnego, który wystarcza na 3-4 rosoły.
 
Z Mikołowa, poza innymi, licznymi zakupami, przywieźliśmy:
- włoszczyznę, czyli: 2 niewielkie marchewki, mały seler, średniej wielkości por, kapusta (1/4 małej główki), sporych rozmiarów pietruszka.
 

Nasz przepis na złocisty, smaczny i ekologiczny rosół drobiowy:
 
Do wysokiego garnka (najlepiej o pojemności 4-6 litrów) wkładamy mięso. Wlewamy 2300 ml wody. Przyjęliśmy zasadę, że wlewamy dwukrotnie więcej, niż wynosi waga zakupionego mięsa. To gwarantuje, że rosół będzie esencjonalny, czyli nie tylko pachnący, ale i naturalnie smaczny. 
 
Zaczynamy gotować, na małym ogniu lub w przypadku płyt ceramicznych lub indukcyjnych ustawionej na 3 lub 4, ale pamiętajcie – ROSÓŁ NIE MOŻE WRZEĆ. Ma się po prostu delikatnie gotować. Czas gotowania: ok, 1,5 godziny. Gdy pojawią się tzw. burzyny, czyli piana ze ściętego białka, zbieramy je łyżką.
 
Po godzinie gotowania dodajemy około 20-25 ziarenek pieprzu i około 6-10 ziaren ziela angielskiego. Do tego 4-5 liści laurowych. 
 
Po półtoragodzinnym gotowaniu mięsa dodajemy warzywa, obrane i umyte. Solimy do smaku oraz wsypujemy susz warzywny (3 łyżeczki). I gotujemy dalej, kolejne 1,5 godziny, najlepiej jednak nawet 2,5 godziny.
 
Co daje długie, czyli powolne gotowanie? Nasz rosół będzie miał szlachetny smak i klarowny, złocisty kolor. 
 
Po ugotowaniu przecedzamy rosół, najpierw przez duże sito, by pozbyć się kawałków mięsa i warzyw, a później przez drobne sitko, by z wywaru wyłapać ziarna pieprzu, czy suszone warzywa!
 
Do tego polecamy domowej produkcji makaron! Pamiętajcie też o tym, że mięso z rosołu można wykorzystać jako farsz do domowych pierogów, które niezwykle łatwo przygotować! Ale o tym w przyszłym tygodniu.
 
Smacznego!