Eko kuchnia: dorsz w sosie śmietanowym z oliwkami

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 13.12.2017 06:34

Ryby królują na świątecznych stołach. Warto jednak sięgać po nie znacznie częściej, gdyż mają bezcenny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Stanowią przede wszystkim bogate źródło kwasów omega-3, poprawiających krążenie i polepszających pracę serca. Ponadto poprawiają kondycję włosów, paznokci i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Jedną z popularnych ryb jest dorsz, którego mięso jest białe, chude, delikatne, lekko słodkawe. Ma on dość intensywny zapach, ale nie posiada ości międzymięśniowych. Najlepszy jest smażony lub faszerowany.


Ryba w sosie śmietanowo - serowym z czarnymi oliwkami


© Łukasz Kaźmierkiewicz

Składniki:
Polędwica z dorsza - 600 g
Ser żółty - 40 g
Śmietana 18% - 3 łyżki
Cebula – 1 sztuka
Cytryna
Czarne oliwki bez pestek - 7 sztuk
Suszona bazylia
Pieprz
Sól
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Świeży koperek

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Przygotowanie:
Na głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekane oliwki.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Rybę skrapiamy cytryną.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Doprawiamy do smaku z jednej strony solą, pieprzem i bazylią. Kiedy cebula już jest gotowa, rozkładamy ją równo na całej patelni i układamy na niej rybę (przyprawami do dołu).

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Następnie rybę przyprawiamy od góry i ścieramy na nią ser. Śmietanę rozprowadzamy na każdym z kawałków.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Następnie ścieramy kolejną warstwę sera.



Patelnię zamykamy pokrywką, a następnie dusimy ok. 15 minut.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Uduszona ryba powinna wyglądać tak, ja na poniższym zdjęciu:

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Rybę można podać z waszymi ulubionymi dodatkami, ale najlepiej smakuje z białym ryżem, posypana świeżym koperkiem.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Smacznego!