Eko kuchnia: Golonka z ciap kapustą

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 04.12.2017 06:30

Golonka z ciap kapustą to tradycyjne danie, które przygotowuje się na Śląsku - szczególnie w dniu Świętej Barbary, patronki górników. Na barbórkowym stole nie może zabraknąć wtedy piwa oraz mięsa. Do tego zestawu proponuje się często ciap kapustę, czyli potrawę z kapusty i puree ziemniaczanego.

Golonka z ciap kapustą na 4 osoby

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Golonka


Składniki:
Golonka wieprzowa - 4 sztuki
Piwo - 1 butelka (0.5 l)
Pietruszka – 2 sztuki
Seler - 1/2 sztuki
Marchewka - 4 średnie sztuki
Cebula - 1 sztuka
Czosnek - 4 ząbki
Liść laurowy - 4 sztuki
Ziele angielskie - 5 kulek
Sól


Ciap kapusta


Składniki:
Kapusta kiszona - 1 kg
Ziemniaki - 1,5 kg
Boczek wędzony - 400 g
Pieprz
Sól

Przygotowanie:
Golonkę dokładnie myjemy i opalamy, żeby pozbyć się włosów.


© Łukasz Kaźmierkiewicz

Następnie obieramy warzywa.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Wlewamy 2 litry wody do garnka, umieszczamy w nim golonkę wraz z warzywami.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Doprawiamy zielem angielskim i liśćmi laurowymi.


© Łukasz Kaźmierkiewicz

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

W trakcie gotowania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyjmujemy golonkę z wywaru i nacinamy w kratkę.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i rozcieramy go z trzema szczyptami soli.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Wcieramy czosnek w golonkę.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Golonkę umieszczamy w głębokiej blaszce i wlewamy 1/4 piwa.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Wkładamy do piekarnika na około 1,5 godziny. Co 15 minut podlewamy golonkę wywarem, który się wytworzy.

Około 30 minut przed końcem pieczenia golonki zaczynamy robić ciap kapustę. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części, a następnie gotujemy.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Kapustę gotujemy do miękkości.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Boczek kroimy w drobną kostkę.


© Łukasz Kaźmierkiewicz

Smażymy, nie dodając oleju (z boczku wytopi się tłuszcz).

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, mieszamy je ze sobą. Ziemniaki mocno rozgniatamy wraz z kapustą.


© Łukasz Kaźmierkiewicz

Następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec dodajemy boczek.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Gotowe danie podajemy z chrzanem lub musztardą.


© Łukasz Kaźmierkiewicz

Smacznego!

© Łukasz Kaźmierkiewicz