Eko kuchnia: Kopytka z kaszy jaglanej i dyni

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 29.11.2017 06:17

Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najbardziej wartościowych i odżywczych kasz. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B i łatwo przyswajalnego białka. Korzystnie wpływa na włosy i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Kopytka z kaszy jaglanej i dyni to nowoczesna odsłona tradycyjnych klusek ziemniaczanych, która zaskoczy wszystkich gości!


Składniki:
Kasza jaglana – 1 szklanka (nieugotowanej)
Dynia Hokkaido  – ok. 1 kg
Mąka pszenna razowa  – 7- 9 łyżek (+ mąka do posypania stolnicy)
Sól – do smaku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, a następnie ugotować. Dynię umyć, przekroić, wyjąć ze środka pestki. Pokroić warzywo na mniejsze kawałki i umieścić w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut. Piec do miękkości.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

W tym czasie przygotować odwar z siemienia lnianego, który zostanie dodany do masy na kopytka zamiast jajek. Do garnka wsypać łyżkę siemienia, dolać ¾ szklanki wody i gotować przez 5 minut.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Nasiona przecedzić przez sito.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Miękką dynię zmiksować przy pomocy blendera.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Do dyni dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 3 łyżki odwaru z siemienia (potrzebny będzie sam płyn, bez nasion) oraz mąkę. Masę doprawić solą. Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę – jeśli jest zbyt klejące, należy podsypać większą ilością mąki i zagnieść ponownie. Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich rolować tworząc wałeczek.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Wałeczek ciasta delikatnie spłaszczyć ręką i pociąć nożem na mniejsze kawałki (szerokości około 2 cm).

© Łukasz Kaźmierkiewicz

W dużym garnku zagotować wodę (dodać do niej trochę soli), a następnie wrzucić do niej porcję kopytek.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Gotować do momentu, aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.

 

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Ugotowane kopytka wyjąć z garnka, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej. Wyłożyć na talerz, a do garnka wrzucić kolejną porcję kopytek. Kopytka można podać z ulubionymi dodatkami, jak mięsa, sosy, zioła.


Smacznego!