Eko kuchnia: Krem z dyni

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 04.10.2017 06:28

Dynia jest prawdziwą królową jesiennych potraw. To pomarańczowe warzywo przy swojej niskiej kaloryczności zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych oraz witamin: A, E, B1, B2 i C, chroniącą organizm przed infekcjami. Bogate jest w beta-karoten – przeciwutleniacz, który działa przeciwnowotworowo i obniża cholesterol, a ponadto reguluje ciśnienie oraz korzystnie wpływa na wzrok. Z kolei pestki dyni zwalczają pasożyty, będą one też doskonałym dodatkiem do rozgrzewającej zupy.
 
Krem z dyni
 
Składniki:
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Dynia bez skóry – 1 kg
Świeży tymianek – 5 gałązek
Cebula – 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Świeży imbir - 60 g
Pomidory bez skóry - 3 sztuki
Papryka mielona chili
Mleczko kokosowe - 100 ml
Sól
Bulion warzywny lub warzywno-mięsny - 1 litr
 
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, a dynię w kostkę. Czosnek posiekać, imbir skroić w drobną kosteczkę.
 
 
Na oliwie podsmażyć cebulę, a gdy zacznie nabierać koloru, dodać do niej czosnek oraz szczyptę chili i pokrojony drobno imbir. Smażyć ok. 2 minuty.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz

Dodać dynię i wszystko dokładnie wymieszać. Całość zalać wywarem. Gotować ok. 20 minut.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Dodać pomidory, mleczko kokosowe i 4 gałązki tymianku.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Gotować jeszcze przez 10 minut. Zupę zblendować, doprawić solą i pieprzem. Gotową wlać do naczynia, posypać szczyptą chili, udekorować gałązką tymianku i skropić oliwą.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz

Smacznego!
 

 

 


Warning: file_put_contents() [function.file-put-contents]: Only 0 of 438 bytes written, possibly out of free disk space in /home/wesay/domains/ecocafe.pl/public_html/libs/Cube/Cache/File.php on line 108