Eko kuchnia: Krupnik

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 22.11.2017 06:15

Krupnik to jedna z najzdrowszych zup. Swoją nazwę zawdzięcza dodatkowi kaszy jęczmiennej, czyli regionalnej „krupy”. Zawiera ona mnóstwo witamin, przede wszystkim z grupy B, kwas foliowy, cynk, oraz wapń. Stanowi też bogate źródło błonnika. W towarzystwie dużej ilości warzyw będzie nie tylko zdrową, ale również doskonale rozgrzewającą propozycją na jesienno-zimowy obiad.

Krupnik na wędzonych żeberkach

Składniki:


© Łukasz Kaźmierkiewicz

Wędzone żeberka - 300 g
Ziemniaki – 2 duże
Marchewka - 2 średnie sztuki
Pietruszka - 2 sztuki
Kasza jęczmienna wiejska - 100 g
Seler - 1/2 sztuki
Natka pietruszki – 1 pęczek
Cebula - 1 sztuka
Ziele angielskie - 5 kulek
Liść laurowy - 4 średnie sztuki
Pieprz
Sól
Woda - 2 litry

Przygotowanie:
Mięso dzielimy na żeberka.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Cebulę opalamy.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Natkę pietruszki listkujemy i drobno siekamy.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody i dodajemy żeberka wraz z przyprawami. Gotujemy 20 minut, a następnie płuczemy kaszę na sicie pod zimą wodą. Do gotującego się wywaru dodajemy obrane warzywa (seler, pietruszki, cebulę) oraz kaszę.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Gotujemy 25 minut. Doprawiamy połową łyżki soli.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Po 25 minutach gotowania zupy wyciągamy seler oraz pietruszkę i cebulę, a dodajemy ziemniaki wraz z marchewką. Gotujemy kolejne 20 minut.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Zupa jest już gotowa do podania.




Smacznego!