Eko kuchnia: makaron z krewetkami!

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 22.03.2017 10:11

Krewetki to najbardziej popularne owoce morza. Uważane za nieco wykwintne, restauracyjne danie, są łatwe do przyrządzenia również w domowym zaciszu. Dodatkowo mają wiele wartości odżywczych, cennych dla naszego organizmu: stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka, zawierają witaminy z grupy B, pierwiastki: jod, wapń, selen fluor, a przy tym są lekkostrawne.

Poniżej przedstawiamy Wam propozycję dania z krewetkami – zachęcamy do wypróbowania!


Składniki:
Świeże krewetki - 500g
Makaron wstążki - 300 g
Pomidory daktylowe - 15 sztuk
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Wino wytrawne (białe) - 100 ml
Czosnek - 6 ząbków
Śmietanka 30% - 50 ml
Natka pietruszki - pęczek
Czarny pieprz
Sól

 

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

 

Przygotowanie:
Krewetki obieramy z pancerzy, nacinamy lekko wzdłuż po to, aby wyjąć jelito krewetki. Następnie płuczemy je pod wodą i osuszamy.

 

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

 


Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy do temperatury smażenia. Dodajemy wcześniej pocięty w plastry czosnek i smażymy na średnim grzaniu lub na średnim gazie nie dłużej niż 2 minuty, ponieważ czosnek może zrobić się gorzki, a tego byśmy nie chcieli.

 

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

 

Wlewamy 100 ml wina i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidorki, natkę pietruszki, krewetki doprawiamy czarnym pieprzem i solą.

 

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

 

Smażymy 2 minuty tak, by nie przeciągnąć krewetek, dolewamy 50 ml śmietanki. Składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - sos powinien zgęstnieć.

 

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz


Makaron wrzucamy do gotującej osolonej wody (na każde 100 g makaronu przypada litr wody), gotujemy 15 minut. Makaron dodajemy do krewetek, mieszany wszystko. Podajemy danie na talerz, posypujemy natką pietruszki.

 

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

 


Smacznego!