Eko kuchnia: Omlet z grzybami

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 18.10.2017 05:18

Grzyby są smaczne pod warunkiem, że umiejętnie je przygotujemy. Omlet nadziewany grzybami, warzywami i serem to szybki oraz smaczny sposób na wykorzystanie sezonowych zbiorów. Idealna propozycja na pożywne śniadanie czy kolację!
 
Składniki:
Jajka - 2 duże
Słodka papryka – 1 mała sztuka
Szczypiorek – 3 gałązki
Ser Maasdamer - 40 gramów
Cebula - 1/4 sztuki
Prawdziwek lub pieczarka - 1 sztuka
Pieprz
Sól
Masło - 1/5 kostki
 
 
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i grzyb tniemy w kostkę, szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Gdy osiągnie ono temperaturę smażenia, dodajemy cebulę wraz z grzybem. Smażymy 3 minuty na średnim ogniu.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Po upływie tego czasu dodajemy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Wszystko przekładamy do miski.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Ser ścieramy na średnich oczkach tarki.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Jajka mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Na patelni, na której smażyliśmy farsz, rozgrzewamy niewielką ilość masła. Czekamy, aż osiągnie temperaturę smażenia, a następnie wlewamy jajka, cały czas wyrównując formę – podobnie jak przy smażeniu naleśników.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Gdy jajko zacznie się ścinać od dołu, a nie jest jeszcze ścięte na górze, na wierzch dodajemy pozostałe składniki: szczypiorek, paprykę, cebulę, grzyb, ser.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Następnie zamykamy omlet.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz

Smażymy około 2 minuty i podajemy na talerz.
 
 
Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Warning: file_put_contents() [function.file-put-contents]: Only 0 of 448 bytes written, possibly out of free disk space in /home/wesay/domains/ecocafe.pl/public_html/libs/Cube/Cache/File.php on line 108