Eko kuchnia: Placki z cukinii

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 25.10.2017 06:02

Cukinia jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w Polsce. Najlepiej smakuje młoda, z cienką skórką, której nie trzeba obierać, przy okazji zachowując cenne składniki odżywcze – a tych cukinia ma sporo: oprócz witamin A, C, B6 znajdziemy w niej również kwas foliowy oraz pierwiastki: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk. Jest niskokaloryczna i nadaje się do wielu różnych dań – robi się z niej zupy, sosy, chipsy, a nawet ciasta.
 
Placki z cukinii
 
Składniki:
Cukinia - 1/2 sztuki
Cebula - 1/2 sztuki
Marchew – 1 sztuka
Natka pietruszki - 1/2 pęczka
Pieprz
Sól himalajska
 
Przygotowanie:
Marchew gotujemy w 150 ml wody, a następnie blendujemy. Nie wylewamy wywaru, który powstał.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Cebulę kroimy drobno w małą kostkę.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Formujemy placki i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz

Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pieczemy 45 minut.
 
© Łukasz Kaźmierkiewicz
 
Smacznego!
 

 

 


Warning: file_put_contents() [function.file-put-contents]: Only 0 of 448 bytes written, possibly out of free disk space in /home/wesay/domains/ecocafe.pl/public_html/libs/Cube/Cache/File.php on line 108