Eko kuchnia: pomysłowe kanapki do szkoły!

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 06.09.2017 05:43

Kanapki do szkoły wcale nie muszą być nudne. Wystarczy zmienić składniki lub dodać nowe, a zwykłe kromki zawinąć w pomysłową tortillę. Tak przygotowane kanapki ucieszą nie tylko dzieci, ale też – dzięki zdrowym dodatkom – rodziców.



Szkolna tortilla

 

© Łukasz Kaźmierkiewicz 


Składniki na jedną tortillę:

Białe pieczywo - 4 kromki
Sałata – 2 liście
Wędzony lub dojrzewający boczek - 2 plastry
Wędzona szynka - 2 plastry
Salami – 4 plastry

Przygotowanie:
Z pieczywa odcinamy boki.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Łączymy ze sobą kromki na końcach i wałkujemy.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Układamy warstwami sałatę, boczek, szynkę, ser. Zawijamy, rolujemy. Na koniec przewiązujemy tortillę szczypiorkiem.




Kanapka z warzywami

Składniki:

Ciemne pieczywo - 2 kromki
Ser żółty - 2 plastry
Majonez - 1 łyżeczka
Jogurt grecki - 1 łyżeczka
Jajko na twardo - 1 sztuka
Pomidor - 2 plastry
Sałata - 2 liście

Przygotowanie:

Na jednej kromce układamy warzywa i ser, polewamy sosem. Jajko smażymy, a następnie pieprzymy i solimy do smaku.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Zamykamy kanapkę drugą kromką chleba.




Smacznego, dzieciaki!