Eko kuchnia: przekąski sylwestrowe!

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 27.12.2017 06:28

Podczas sylwestrowej zabawy chętnie sięgamy po szybkie przekąski. Zamiast słonych paluszków i krakersów warto przygotować zdrowsze, ale równie smaczne frytki oraz chipsy z warzyw. W połączeniu z domowym sosem rozejdą się w mgnieniu oka!


Frytki z dyni i selera, chipsy z pietruszki

Składniki:

Dynia piżmowa
Seler
Pietruszki
Ulubione zioła i przyprawy

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Przygotowanie:
Warzywa myjemy i obieramy.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Dynię oraz seler kroimy w słupki, a pietruszkę w plastry.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Rozgrzewamy piekarnik do 20 stopni Celsjusza. Przygotowane warzywa przyprawiamy do smaku.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Warzywa układamy na papierze do pieczenia tak, aby nie nachodziły na siebie.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Pieczemy ok. 40 minut. Aby warzywa się ładnie zarumieniły, można posmarować je oliwą.

Smacznego!


© Łukasz Kaźmierkiewicz