Eko kuchnia: spaghetti

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 19.04.2017 06:36

Spaghetti to jeden z najbardziej popularnych i najczęściej przygotowywanych makaronów. Sos ze zdrowych warzyw z dodatkiem aromatycznych ziół, w połączeniu z makaronem i wzbogacony parmezanem to smaczna i uwielbiana przez miliony ludzi włoska klasyka!

Składniki:
Mięso mielone z łopatki wieprzowej - 500g
Czosnek – 3 ząbki
Seler naciowy – 2 łodygi
Cebula – 1 sztuka
Marchew – 2 średnie sztuki
Parmezan – niewielki kawałek
Pomidory krojone bez skórki - 2 puszki
Świeża bazylia
Makaron spaghetti - 200g
Pieprz – 2 płaskie łyżeczki
Sól – 2 płaskie łyżeczki

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

Przygotowanie:
Marchewkę, czosnek i cebulę obieramy, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Seler, cebulę i marchew tniemy w drobną kostkę.


Do wysokiej patelni wlewamy oliwę. Nie rozgrzewając jej, dorzucamy seler oraz marchewkę.  Smażymy przez 10 minut.

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

Po tym czasie dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli.

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

Następnie dodajemy mielone mięso.

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

Kiedy mięso będzie usmażone, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy, a potem dodajemy pomidory.

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

Całość doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy powoli przez ok. 10 minut.

W tym czasie gotujemy makaron w jak najwyższym garnku, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do sosu dodajemy świeże listki bazylii i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.

Makaron dodajemy bezpośrednio na patelnię. Całość mieszamy i nakładamy do misek lub na talerze.

Wierzch posypujemy świeżo startym parmezanem, dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!

ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz