Eko kuchnia: Wege pasztet

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 15.11.2017 06:33

Pasztet większości kojarzy się z mięsem. Można jednak z powodzeniem wykonać go wyłącznie z warzyw, dzięki czemu bez obaw zjedzą go wegetarianie. Połączenie kaszy jaglanej z warzywami w formie pasztetu zaskoczy smakiem wszystkich gości, a organizmowi przyniesie dużo zdrowych składników odżywczych.

Składniki:
Kasza jaglana - 100 g
Marchew - 4 sztuki
Czerwona fasola - 1 puszka
Kalafior - 0,5 małej główki
Pietruszka - 2 sztuki
Jajka - 2 sztuki
Bułka tarta - 1 szklanka
Natka pietruszki – 1 pęczek
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy 25 minut i przekładamy do naczynia, aby ostygła.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Marchew i pietruszkę obieramy, a następnie gotujemy na parze do miękkości razem z kalafiorem podzielonym na różyczki.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Ostudzone warzywa dodajemy do kaszy razem z fasolką z puszki. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.



Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy masę i ponownie posypujemy bułką.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Masę przekładamy do blaszki.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i pieczemy przez ok. 2  godziny.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Pasztet studzimy dokładnie przed krojeniem.




Smacznego!