Eko kuchnia: Zupa z marchwi

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 01.11.2017 10:29

Marchew należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, który korzystnie wpływa na wzrok i odporność oraz przedłuża proces starzenia się skóry. Wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. Marchew zawiera też witaminy: C, E, K i B6 oraz pierwiastki: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód i cynk. Dodatek imbiru sprawi, że zupa z marchwi dobrze rozgrzeje organizm w chłodniejsze pory roku.

Krem z marchwi

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Składniki:

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Marchewka - 6 średnich sztuk
Seler - 1/4 główki
Pietruszka - 2 średnie korzenie
Pomarańcza - 1 sztuka
Cebula - 1 sztuka
Świeży imbir – 60 g
Ziele angielskie - 6 kulek
Liść laurowy - 4 sztuki
Cynamon
Pieprz
Sól
Woda - 2 litry

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do garnka. Warzywa obieramy i myjemy, a następnie umieszczamy je w garnku. Dodajemy posiekany imbir, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 1,5 godziny pod przykryciem na średnim poziomie. Następnie wyjmujemy z wywaru liście laurowe i  ziele angielskie, zaczynamy blendować.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Do zblendowanej zupy dodajemy szczyptę cynamonu i sok z pomarańczy.

© Łukasz Kaźmierkiewicz

Gotujemy jeszcze przez 5 minut.

© Łukasz Kaźmierkiewicz


Zupę można udekorować serpentynami z marchwi i ciasteczkiem korzennym .



Smacznego!