Eko sałatka prosto z wakacji na południu!

eco dom | 05.07.2014 07:07

Podróże po Bałkanach sprawiły, że dziś nasza eco-załoga proponuje na lunch coś w ramach bułgarsko-greckich inspiracji. Sałatka z pomidorów, oliwek i sałaty z dressingiem dyniowym.

 

  

 

Składniki:

- sałata (może być zielona, lodowa, rzymska)

- pomidorki koktailowe

- czarne oliwki

- biały ser solony (może być feta lub ser bałkański)

- pestki dyni

 

Sałatę rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Oliwki i pomidorki koktailowe kroimy na kawałki. patelnię teflonową stawiamy na gazie, czekamy aż się rozgrzeje. Wrzucamy pestki dyni, mieszamy od czasu do czasu, aż się zarumienią.

 

 

 

Teraz przygotowujemy dressing dyniowy. Upieczone pestki wrzucamy do szklanki. Zalewamy je oliwą z oliwek, dorzucamy zioła prowansalskie i bazylię, energicznie mieszamy.

 

 

Oliwą z pestkami dyni zalewamy naszą letnią sałatkę - energicznie mieszamy. Na koniec bierzemy ręczną tarkę i na gotową sałatkę ścieramy biały ser. Teraz na trzy godziny do lodówki i lunch gotowy.

 

 

 

SMACZNEGO!