Ekologiczny raj na wyciągnięcie ręki!

Przemysław Adamski

eco samorząd | 31.05.2017 16:10

Zapierające dech w piersiach widoki, troska o przyrodę oraz duża świadomość ekologiczna. To cechy wyróżniające Chorwację na tle innych państw Europy. Widoczne są one w stosunku do przyrody, produkcji żywności i działalności firm zgodnej ze standardami ekologicznymi. Do tego smaczna, lekka i ekologiczna kuchnia oraz przyjazny klimat. Całość dopełniają gościnni mieszkańcy miast i miasteczek rozsianych na wybrzeżu Adriatyku i malowniczych wyspach, których zliczyć nie sposób. Chorwacja to jeden z najpopularniejszych kierunków  turystycznych w Europie, a New York Times uznał, że jest to najlepsza wakacyjna destynacja w 2017 roku. 

© lukaszimilena
 
Według legendy, Bóg kończąc dzieło stworzenia Ziemi spostrzegł, że w ręku została mu jeszcze garść klejnotów, przeznaczonych ku ozdobie kolebki człowieczeństwa. Zachwycony modrą tonią Adriatyku, którą przed chwilą schował pośród zakamarków Europy postanowił rozrzucić pozostałe ozdoby, pośród wód tego morza. Tak oto powstała Chorwacja z ponad tysiącem różnorodnych wysp. 
 
W Chorwacji jest osiem parków narodowych i jedenaście parków przyrody. Parki narodowe to: Jeziora Plitwickie, Risnjak, Brijuni, Mljet, Północny Velebit, Krka, Kornati i Paklenica. Parkami przyrody są natomiast: Kopački Rit, Papuk, Učka, Vransko Jezero, Telaščica, Lonjsko Polje, Velebit, Medvednica, Žumberak - Samoborsko Gorje, Bikovo oraz Archipelag Lastovo.
 
To także ojczyzna m. in. krawata, spadochronu, torpedy, żarówki i psa dalmatyńczyka. Stąd pochodził słynny podróżnik Marco Polo. W Chorwacji znajduje się jedno z najstarszych europejskich miast i parlamentów, jeden z najdłuższych murów obronnych w Europie oraz najmniejsza katedra. Chorwacja ma do zaoferowania znacznie więcej niż tylko czyste wody Adriatyku, plaże i nadmorskie widoki. 

ZOBACZ ZACHÓD SŁOŃCA NA RIWIERZE MAKARSKIEJ!
 
Jednym z wyróżników chorwackiej turystyki są gospodarstwa promujące ekologię. W kraju tym zarejestrowanych jest około 340 producentów żywności ekologicznej, Niektóre gospodarstwa zajmują się wyłącznie ekologiczną uprawą owoców, warzyw, produkcją serów, oliwy czy wina. Są też takie, które poza możliwością obejrzenia produkcji, oferują także pobyt i nocleg. Świeża żywność z sygnaturą produktu ekologicznego, który w Chorwacji jest uregulowany prawnie, jest coraz szerzej obecna nie tylko na chorwackim, ale i europejskim rynku.
 
Na wybrzeże Chorwacji można dotrzeć samolotem z Warszawy, z przesiadką w Zagrzebiu, a autobusem – do Zadaru czy Splitu dojechać można bezpośrednio. Podróż samochodem, choć mniej ekologiczna, daje natomiast możliwość poznania Chorwacji poza szlakiem komunikacyjnym utartym przez autostradę A1 z Zagrzebia do Ploče. 
 
Chorwacką stolicę, Zagrzeb, zamieszkuje blisko 800 tysięcy osób. Na tle innych stolic Europy wyróżnia brak drapaczy chmur i szklanych biurowców. Zabudowę miasta stanowią pełne kunsztu i elegancji budowle pamiętające jeszcze czasy monarchii austro-węgierskiej. Zagrzeb najlepiej zwiedzać na piechotę. Jedną z najbardziej okazałych budowli Zagrzebia jest katedra Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. To po trzęsieniu ziemi w 1880 roku katedra nabrała obecnego, neogotyckiego kształtu z dwiema wysokimi na 104 i 105 metrów dzwonnicami. Złota figura Madonny w otoczeniu aniołów, która zachwycająco wygląda w blasku słońca stoi tuż przed kościołem. Godny uwagi jest też znajdujący się nieopodal Teatr Narodowy. 
 
ZAGRZEB:
(c) twindesigner 
 
Ciekawym miejscem jest zagrzebskie Muzeum Zerwanych Związków. Koncentruje się ono na prostym pytaniu: „Co zrobić z pamiątkami po byłym partnerze?”. Korzystając ze słonecznej pogody warto pospacerować uroczymi uliczkami miasta, cienia szukając w miejskich parkach. Będąc w Zagrzebiu nie sposób nie spróbować zagrebačkiego odrezaka. Ten mięsny przysmak to cielęcina nadziewana szynką i serem, usmażona i podawana na grzance. Doskonale smakują też ryby i owoce morza, które często bywają nawet o połowę tańsze niż w restauracjach nad samym Adriatykiem. Wieczór w stolicy Chorwacji można spędzić w licznych pubach i tętniących życiem kawiarniach.
 
55 kilometrów od Zagrzebia znajduje się Karlovac. W mieście zobaczyć można gród Dubovac z XIII wieku, Muzeum Miejskie, kościół św. Trójcy i klasztor franciszkański z galerią. Na targu ziemian w Dubovcu prezentowane są dawne rzemiosła, zwyczaje i gry. Okoliczne lasy to raj dla myśliwych. Zostając dłużej można wybrać się na ryby albo… rafting. Rafting to ekstremalna odmiana flisackiego spływu, z tym, że szybkiego i w pontonach. Dla ludzi w każdym wieku.
 
TROGIR:
© cge2010  
 
ZADAR:
© Dario Bajurin 
 
Absolutnym fenomenem na skalę światową jest z kolei Park Narodowy Jezior Plitwickich wpisany na listę dziedzictwa UNESCO. By tam dotrzeć, należy zjechać z autostrady. Dolina jezior z turkusową wodą i soczystą zielenią zapewnia niesamowite widoki i umożliwia stuprocentowe odprężenie. Zwiedzanie parku może trwać nawet 6 godzin, a do wyboru jest 5 różnych tras. Warto zaopatrzyć się w wygodne obuwie i wodę, choć przy punktach kasowych znajdują się niewielkie stoiska gastronomiczne.
 
PARK NARODOWY JEZIOR PLITWICKICH:
© twindesigner
 
Planując wypoczynek na wybrzeżu Północnej Dalmacji warto zobaczyć Nin położony 14 kilometrów od Zadaru. W okolicy zachwycają piaszczyste laguny. Ciekawostką jest także kościół św. Krzyża, będący niegdyś najmniejszą katedrą na świecie. Jej obwód to zaledwie 40 metrów. 
 
Relaks pośród zieleni i odcieni turkusu
 
Turkusowa toń Adriatyku przyciąga turystów z całego świata. Dalmacja składa się z archipelagu 926 wysp, a także skał i raf. Poza licznymi zabytkami Splitu, urokliwego Zadaru czy Trogiru, oraz obleganego przez turystów Dubrownika, spokojny wypoczynek gwarantują mniejsze, urokliwe miejscowości położone na liczącej aż 400 km linii brzegowej tego regionu oraz te znajdujące się na wyspach. Wypoczywając w Dalmacji nie sposób nie odwiedzić Parku Narodowego Krka, w którym zobaczyć można tworzące niepowtarzalny klimat i bajeczne widoki wodospady. 
 
 
Najpopularniejszym miejscem wypoczynku Polaków jest Riwiera Makarska. Z jednej strony można podziwiać lazurowe zatoki, z drugiej malownicze szczyty masywu górskiego Bikovo. Najwyższy szczyt to góra św. Jerzego o wysokości 1762 m n.p.m. Malownicze zatoczki oraz spokojne plaże, ukryte wśród białych skał, liczne dobrze oznakowane ścieżki rowerowe, to wizytówka tego regionu Chorwacji.
 
ZOBACZ PIĘKNO CHORWACJI!
 
Dobar tek – smacznego!
 
Większość dań w Dalmacji przyrządzanych jest na grillu. Najwięcej potraw powstaje na bazie owoców morza i warzyw. Region jest bogaty w śródziemnomorskie zioła, takie jak szałwia, liść laurowy, rozmaryn, bazylia oraz oliwki, które dodawane do potraw nadają im niepowtarzalny smak. Ulubionymi mięsami mieszkańców Dalmacji są jagnięcina, cielęcina i drób. Tradycyjna restauracja serwująca jedzenie to  konoba - odpowiednik polskiej gospody. Nie sposób nie spróbować jednej z najsłynniejszych przekąsek, jaką jest dalmatyński prszut (pršut) czyli cienko krojona, uprzednio wysuszona i obtoczona w soli szynka wieprzowa. Pozycją obowiązkową w menu każdego turysty jest także zupa rybna. Jej sekret tkwi w świeżych rybach z Adriatyku umiejętnie połączonych z oliwią z oliwek, czosnkiem, selerem, pietruszką i ryżem.
 
Wyśmienite chorwackie dania doskonale komponują się z dalmatyńskimi winami. Są one znane już od czasów antycznych. Niemalże każda wyspa posiada winorośle i wina charakterystyczne tylko dla niej, a zdjęcie winnicy z Primoštenu gdzie uprawia się autochtoniczny gatunek czerwonego wina „Babić”, stoi przed budynkiem Organizacji Narodów Zjednoczonych. Na Pelješacu, półwyspie win, wytwarza się słynny Postup i Dingač zaliczany do 10 najlepszych win na świecie!
 
Niewielka odległość, przystępne ceny, gościnność gospodarzy, kuchnia oraz widoki powodują, że do Chorwacji warto pojechać… nie tylko raz w życiu. 
 
GALERIA ZDJĘĆ:
 


 
Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach