Grzyby na medal: Pochwal się swoimi zbiorami!

Anna Dulak

po godzinach | 31.10.2016 12:35

Sezon na grzyby trwa. To świetna okazja, aby pochwalić się swoimi zbiorami, dlatego zachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie. Dla tych, którzy prześlą nam zdjęcie największych zbiorów/okazów, czekają nagrody! Zdjęcia opublikujemy również na naszym portalu oraz Facebook’u.

Fotolia

Grzyby to zarówno pyszny, jak i problematyczny produkt. Na leśnej wyprawie przyda się wiedza o tym, jak i na co zwracać uwagę podczas zbierania grzybów. Poniżej prezentujemy najważniejsze zasady bezpiecznego grzybobrania:

1.    UBIÓR
Wybierając się na grzyby, powinniśmy pomyśleć o odpowiednim stroju, zależnym od pory roku. Jeśli to jesień, należy zabrać odzież ciepłą, odporną na ewentualny deszcz i przykrywającą całe ciało – szczególnie, jeśli wybieramy się w okolice, gdzie w lasach występuje dużo kleszczy.

2.    POJEMNIK I PRZECHOWYWANIE
Nigdy nie stosujmy do zbierania grzybów foliowych torebek czy nawet lnianych siatek, gdyż tam grzyby duszą się pod wpływem własnego ciężaru, a w torebkach foliowych czy wiadrach z tworzyw sztucznych ulegają zaparzeniu. Przyspiesza to ich gnicie, przez co mogą być niebezpieczne także dla naszego organizmu.
Grzyby należy więc zbierać do przewiewnych, stabilnych koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze. Nie przechowujmy też świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.

3.    MIEJSCE
Nie zbierajmy grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak: zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

4.    TECHNIKA
Grzyby bardzo delikatnie wykręcamy w całości z podłoża i dopiero po wykręceniu oczyszczamy je nożykiem i wkładamy do pojemnika.

5.    WYGLĄD
Nie zbierajmy grzybów bardzo młodych, gdyż nie mają one wykształconych cech gatunkowych i bardzo łatwo można je pomylić z trującymi. Nie należy też zbierać grzybów bardzo starych, które są po prostu niesmaczne, ciężkostrawne i nawet w koszyczku mogą nam się bardzo łatwo zaparzyć.

W lesie zostawmy też grzyby robaczywe. Nie są dobre dla nas, ale zdążą wysiać zarodniki, z których będą tworzyły się kolejne grzybnie.

Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne - warto przy tym korzystać z atlasów. Pomyłki wynikają najczęściej z zewnętrznego podobieństwa grzybów, dlatego jeżeli nie mamy doświadczenia, warto zajrzeć pod grzybny kapelusz. W naszym klimacie to przede wszystkim grzyby blaszkowe są śmiertelnie trujące. Z kolei praktycznie wszystkie grzyby, które mają od spodu kapelusza rurkę, tworzącą tzw. gąbkę, nie są grzybami śmiertelnie trującymi.

6.    ZACHOWANIE
Zbierając grzyby, pamiętajmy o leśnych mieszkańcach  - nie hałasujmy, by ich nie spłoszyć. Dodatkowo, nie zbierajmy i nie niszczmy grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, skorzystajmy z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych.

7.    JEDZENIE
Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby! Niektóre rodzaje stają się trujące w połączeniu z alkoholem.

 

Jedzenie grzybów, szczególnie leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego. Nie należy też spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne.

Nie kierujmy się przesądami w odróżnianiu grzybów trujących od jadalnych: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki trujące o przyjemnym, słodkim smaku).

Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią: nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura – natychmiast wywołajmy wymioty i zgłośmy się do lekarza. Pamiętajmy – w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza!

Zbieranie grzybów to dobry sposób na aktywne spędzanie jesiennych dni. Zachęcamy do chwalenia się swoimi zbiorami – zdjęcia możecie wysyłać do 10 listopada na adres: redakcja@ecocafe.pl.

Anna Dulak / www.gis.gov.pl