Gulasz z owoców morza. Nie tylko dla koneserów!

eco dom | 20.01.2015 07:56

Zamiast bigosu czy gulaszu wołowego - gulasz z owoców morza. Zobacz jak zrobić!

Dla miłośników zdrowej żywności i owoców morza mamy coś interesującego. Przepis na gulasz z owoców morza. Czasochłonny, ale warto podjąć wyzwanie. Smak i aromat przyrządzonej w ten sposób potrawy zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie zachwalamy bez powodu. Sprawdziliśmy!
Zobacz film, skorzystaj z przepisu!
 
 
Gulasz z owoców morza
 
Lista produktów i koniecznych zakupów (porcja dla na 4 osób):
 
2 łyżki oliwy
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
1 mały fenkuł pokrojony w cienkie plasterki
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 mała papryczka chili (posiekana)
2/3 szklanki wytrawnego białego wina
szczypta szafranu
2 łyżki ouzo lub innego alkoholu anyżkowego
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 łyżki przecieru pomidorowego
400 ml bulionu rybnego lub warzywnego
8 oczyszczonych muli
8 oczyszczonych przegrzebków
8 dużych oczyszczonych krewetek
8 krążków kalmarów
400 g mięsa halibuta
garść posiekanej natki pietruszki
pomidorki koktajlowe
papryka kolorowa
ziemniaki
 
Sposób przygotowania:
 
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, fenkuła i czosnek przez 5 min. Dodajemy chilli i chwilę gotujemy. Wlewamy wino, dodajemy szafran, ouzo i gotujemy dalej przez 2 min., aż alkohol odparuje. Dodajemy pomidory z sokiem, przecier oraz pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Wrzucamy mule, przegrzebki i krewetki, przykrywamy i gotujemy przez kolejnych 5 minut. Następnie dodajemy kalmary i kawałki ryby, gotujemy jeszcze nie dłużej niż 5 minut. 
 
Zdejmujemy z ognia i podajemy od razu! Koniecznie z natką pietruszki.
Smacznego!
 
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na fanpage’u firmy SoNa z Koziegłówek.