Jabłko, a polityka

eco dom | 14.08.2014 07:07

O jabłkach ostatnio mówi się bardzo dużo i bardzo głośno. Ten owoc, za sprawą rosyjskiego embarga stał się "sprawą polityczną". My spróbujemy odpowiedzieć na pytanie: dlaczego warto jeść jabłka? i wcale nie chodzi nam o robienie na złość Putinowi.

 

 

 

Jedz jabłko

 

Jest takie dość śmieszne, angielskie powiedzenie: "jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny". Aż trudno uwierzyć, że takie hasło wymyślili Brytyjczycy, a nie Polacy, szczególnie, że nasz kraj jabłkami stoi, a one...mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najcenniejszy w owocach jest środek, czyli gniazdo nasienne i skórka. To właśnie tam znajduje się najwięcej pektyn. One czyszczą nasz organizm ze wszystkich toksyn. Dlatego jabłkami powinni zajadać się mieszkańcy zanieczyszczonych regionów Polski, ci którzy pracują w szkodliwych warunkach, w końcu zapracowani biznesmeni.

 

Dlaczego jabłko jest kwaśne i słodkie jednocześnie?

 

Nie ma dwóch takich samych jabłek. Każda odmiana ma swoje walory smakowe. Na smak wpływa też wielkość owocu i moment, kiedy sadownik zrywa jabłko z drzewa. Jednak niezależnie od odmiany, w każdym jabłku znajdziemy kwasy: jabłkowy i cytrynowy. To one dają naszemu owocowi ten niepowtarzalny smak. Nie możemy też zapomnieć, że każde jabłko zawiera w sobie trochę cukrów. Są to jednak te zdrowe cukry potrzebne organizmowi. Nie należy ich mylić np. z tymi cukrami, które znajdziemy w słodkich napojach, czy cukierkach.

 

 

 

Jabłko- bomba...witaminowa

 

Jabłko ma wiele witamin, jednak tą najważniejszą jest witamina C. Sprawia, że nasz układ odpornościowy staje się silniejszy. Które owoce zawierają jej najwięcej? Te najbardziej dojrzałe. Im kwaśniejsze jabłka, tym więcej w nich witaminy C. Witamina, co warto wiedzieć gromadzi się pod skórką, dlatego warto jeść, piec i gotować owoce nieobrane. Jabłka to też smakowy paradoks - mimo, że są kwaśne to... odkwaszają nasz organizm. Wszystko przez zawarte w nich zasadowe sole mineralne. Poza tym jabłko to duża zawartość potasu, a także żelaza. Surowe owoce wzmacniają serce i układ nerwowy. Do tego jeszcze poprawiają pracę mięśni i wątroby.

 

Korzystajmy, że jabłek mamy w Polsce pod dostatkiem. Nie zastanawiajmy się długo i...JEDZMY JE!!!