Eko kuchnia: Karkówka pieczona

Łukasz Kaźmierkiewicz

po godzinach | 29.03.2017 06:00

Sezon grillowy powoli się rozpoczyna, a ten niewątpliwie kojarzy się z dobrze przyrządzoną karkówką. My proponujemy dziś wersję pieczoną, którą śmiało można wypróbować w domu przez cały rok! Sprawdzi się świetnie jako sztuka mięsa na obiad, ale też wędlina do kanapek.
 
Składniki:


Karkówka – 1,5 kg

Kasza pęczak – 1 szklanka

Majeranek – 5 g

Czosnek – 1 główka

Papryka mielona słodka – 2 czubate łyżki

Papryka mielona ostra – 1 czubata łyżka

Pieprz – 1 płaska łyżka

Sól – 1 płaska łyżka

Woda

Olej rzepakowy
 


Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym). Krótkim ostrym nożem robimy tyle nakłuć w mięsie, ile mieści się w główce czosnku. Następnie wkładamy do nakłuć ząbki czosnku tak głęboko, aby całe schowały się w mięsie – najlepiej docisnąć je palcem, aby nie wystawały. Do naczynia, np. dużej miski, wkładamy mięso i zaczynamy marynować – łączymy ze sobą 5 łyżek oleju, 3 łyżki wody oraz wszystkie przyprawy: sól, pieprz, majeranek i papryki. Powstałą mieszankę wmasowujemy w mięso. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Karkówka nabierze smaku przypraw już po stosunkowo krótkim czasie, jednak warto ją marynować już dzień przed pieczeniem lub w nocy przez minimum 8 godzin.



Pieczenie:


Czas pieczenia mięsa obliczamy następująco: na każdy kilogram mięsa przypada godzina pieczenia w temperaturze 200 st. C w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia. W przypadku naszego przepisu karkówka będzie potrzebować 90 minut w piekarniku. Pamiętajmy o wysmarowaniu naczynia olejem, aby mięso nie przywarło do ścianek.

Tuż przed podaniem gotujemy kaszę. W tym celu płuczemy ją na sitku, a następnie gotujemy litr wody, do której wsypujemy szklankę pęczaku i dodajemy szczyptę soli. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 13-15 minut. Po tym czasie kaszę odsączamy na sitku. Powinna być sypka.

Sos:

Po pieczeniu karkówki wytworzył się esencjonalny sos, który możemy zagęścić. 2 kromki ciemnego pieczywa bez ziaren dodajemy do płynu po karkówce i blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.
ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz 

Karkówkę wykładamy na deskę i kroimy na plastry. Podajemy razem z ugotowaną na sypko kaszą i sosem.
ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz
ⓒ Łukasz Kaźmierkiewicz

Smacznego!