Kawa w kapsułkach. Czy może być Eko?

eco dom | 25.11.2015 06:26

Kawa w kapsułkach? Rozwiązanie proste i bardzo wygodne. Od niedawna także ekologiczne! Kupując kawę w kapsułkach warto zwrócić uwagę na rodzaj kapsułek. Te z plastiku rozkładają się nawet 500 lat! 
 
 
Były szef Nespresso Jean-Paul Gaillard niezadowolony z ujemnego wpływu na środowisko plastikowych kapsułek założył Ethical Coffee Company. Chodziło o to, by produkować tańsze, ale także bardziej ekologiczne kapsułki do kawy. Po trzech latach rozwoju firma dystrybuuje swoje produkty na całym świecie.
 
Kapsułki Ethical Coffee Company są biodegradowalne. Wykonano je z włókien roślinnych oraz skrobi. Dzięki temu kapsułka ulega rozkładowi w ciągu zaledwie 6 miesięcy! Półtora roku wcześniej niż… skórka pomarańczy! 
 
Nie bez znaczenia jest też rodzaj kawy, który znajduje się w kapsułce. Jest on różny w zależności od producenta. Warto wybierać kapsułki zawierające kawę naturalną, ponieważ jest ona sprowadzana z kraju pochodzenia, a więc Brazylii, Etiopii czy krajów Ameryki Środkowej. To istotne, bo miejsce pochodzenia, transport i sposób przechowywania mają ogromny wpływ na smak kawy.
 
Ziarna powinny pochodzić z najlepszych upraw, być ręcznie zbierane i odpowiednio przechowywane, ponieważ łatwo pochłaniają wszelkie aromaty. Proces mielenia ma natomiast znaczący wpływ na ekstrakcję kawy, która odbywa się pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze,  co nadaje kawie gęstość i smak.
 
W jednej kapsułce znajduje się zazwyczaj 5-7 gramów kawy świeżo mielonej przygotowanej z  około 60 ziarenek - mówi Joanna Turczyk, marketing manager w firmie Nespresso.
 
 
ada/newseria/jpgaillard.com