Kominku nagrzej się

eco dom | 15.10.2015 08:27

Szczęśliwi są zapewne ci, którzy wieczór mogą spędzić przed ciepłym, palącym się kominkiem. Trzaskające drewno koi nerwy, a skaczący ogień delikatnie kołysze do snu. A czym palić w kominku, żeby pachniało pięknie i było bardzo zdrowo?

 

 

Kominek jest chyba jednym z najbardziej ekologicznych sposobów na ogrzanie pokoju. Pod warunkiem oczywiście, że nie palimy w nim śmieciami. Na szczęście świadomość społeczna wzrasta, a zazwyczaj posiadacze kominków to już bardzo "doświadczeni" ekologicznie obywatele.

 

Czym palić, żeby nie przepalić?

 

Ogrzewanie w domu, przy użyciu drewna jest:

  • ekologiczne (paliwo jest w 100% odnawialne)
  • łatwe - nie wymaga skomplikowanych urządzeń
  • wydajne (palące się drewno dostarcza ciepło jeszcze po wypaleniu)
  • bezpieczne (nie istnieje ryzyko wybuchu)

 

Do kominków i pieców wolnostojących np. typu koza najlepiej nadaje się kaloryczne drewno liściaste o niskiej wilgotności. wilgotność nie może przekraczać 20 procent. Wśród drewna liściastego wybór jest dość spory - wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Ulubionym drewnem kominkowym redakcji ecocafe.pl jest wiśnia. Daje piękny zapach pomieszczeniu, w którym znajduje się kominek. Woń drzewa roznosi się naprawdę szybko.

 

Trzeba też pamiętać, że im twardsze drewno, tym jego większa kaloryczność, a co za tym idzie wydajność. Do najtrwardszych drzew kominkowych należą: grab, buk, dąb, brzoza, jesion, akacja, a także drzewa owocowe: śliwka, jabłoń, czy czereśnia. Drewno miękkie to np. drewno lipy, olchy szarej, czy topoli. Jest ono lższejsze i mniej kaloryczne. Trzeba go spalić dwa razy więcej, żeby uzyskać tyle samo ciepła. A jak dobrze wiemy, wieczory są długie i mroźne, więc dobrze byłoby gdyby ciepło utrzymywało się cały czas...