Kozi ser - czy warto?

eco dom | 04.11.2015 08:00

 

 

Dawniej kozy powszechnie kojarzyły się z ubóstwem. Gdy okazało się, że ich mleko jest pełne wartości – nastąpiła zmiana myślenia. Wiele osób przychylnie spojrzało też na kozi ser. Dziś jest on produktem, który uchodzi za zdrowszy zamiennik „standardowych” produktów mlecznych. Choć jego „ostry” smak nie jest dla każdego, to warto poświęcić mu kilka słów.


Kilka właściwości


Kozi ser zawiera szereg mikroelementów nie tylko potrzebnych, ale niezbędnych dla dobrej pracy organizmu. Wystarczy wymienić takie jak magnez, potas wapń, czy żelazo, których szukamy w rozmaitych suplementach sprzedawanych w aptekach. Oprócz tego, w kozim serze znajdziemy witaminę A, czyli bardzo ważny składnik pokarmowy, a także B - kluczową dla naszego metabolizmu.


Co oprócz tego? – Kozi ser to tylko mleko, sól i ewentualnie zioła. Nie znajdziemy tu żadnych konserwantów – zapewnia Albert Maziejuk, który wraz z rodziną prowadzi Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” w Mszanie. - Data ważności koziego sera może wynosić miesiąc. Ale ponieważ nie ma w nim konserwantów, to po przekroczeniu tej daty ser nie spleśnieje. Wyschnie, ale nic mu się nie stanie - dodaje.


Kozi a krowi - subtelna różnica?


By mówić o zaletach koziego sera, warto porównać go z popularniejszym odpowiednikiem produkowanym z krowiego mleka. Kozi ser bogatszy jest w naturalne, zdrowe białko. Choć jest o wiele tłustszy niż produkty z mleka krowiego, to także o wiele lepiej przyswajalny. To oznacza, że nie będzie wpływał negatywnie na naszą sylwetkę.


Zalet koziego sera jest sporo. Czy jest to produkt dla każdego? Taka teza byłaby ryzykowna. Lekarze niekoniecznie doradzają jego konsumpcję osobom uczulonym na mleko lub produkty mleczne, mimo że kozie mleko ma niższą zawartość kazeiny (białko będące główną przyczyną uczuleń). Dlatego produkty z mleka koziego należy ostrożnie wprowadzać jako zamiennik produktów z mleka krowiego.


Jeszcze jedna kwestia to cena: ser kozi jest relatywnie droższy niż produkty z mleka krowiego. Jednak ze względu na jego właściwości - od czasu do czasu warto się skusić.