Lubuskie: Bezsenność nietoperzy

eco info | 08.12.2015 06:38

Ciepła jesień sprawiła, że część nietoperzy nie zapadła w hibernację, lecz nadal jest aktywna. W Lubuskiem te latające ssaki gromadzą się już w pobliżu największego w Polsce zimowiska w poniemieckich fortyfikacjach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego.
 
„Miesiące od października do kwietnia przyjęło się uważać za okres hibernacji, chociaż jego początek i koniec zależy głównie od warunków pogodowych, a ściśle mówiąc od dostępności pokarmu, w ilości zapewniającej pełną aktywność życiową. Tegoroczne temperatury powietrza w listopadzie pozwalają zatem przypuszczać, że jeszcze nie wszystkie nietoperze przybyły do zimowych schronień” – powiedział Polskiej Agencji Prasowej dr Grzegorz Karcz z Regionalnej Dyrekcji Ochrony środowiska w Gorzowie Wlkp.
 
© adrianciurea69
 
Karcz wyjaśnił, że determinantem aktywności nietoperzy jest dostępność pokarmu. Gatunki występujące w tej części Europy żywią się głównie owadami. Przy panujących obecnie temperaturach część z nich nadal można obserwować.
 
Z przeprowadzonego w styczniu 2015 roku corocznego liczenia nietoperzy w MRU wynika, że zeszłej zimy hibernowała tam rekordowa liczba 38 594 osobników dziewięciu gatunków. Najczęściej znajdują tu schronienie nietoperze z województw: lubuskiego, zachodniopomorskiego i wielkopolskiego oraz ze wschodnich Niemiec.
 
MRU to system korytarzy, tuneli i komór (o długości ponad 30 km) oraz naziemnych bunkrów, zbudowanych przez Niemców w latach 30. i w czasie II wojny światowej. Panująca tam stała, niska temperatura i wysoka wilgotność stwarzają nietoperzom idealne warunki do zimowej hibernacji. Pod względem liczebności nietoperzy podziemia te są pierwszym w Polsce miejscem zimowania tych ssaków.
 
Z uwagi na konieczność ochrony hibernujących nietoperzy od 15 października do połowy kwietnia obwiązuje zakaz wstępu do fragmentów tras większości podziemnych korytarzy i bunkrów MRU. Wyjątkiem są całoroczne trasy turystyczne w Pniewie niedaleko Międzyrzecza oraz w okolicach Boryszyna w gminie Lubrza.
 
Podziemia rezerwatu przyrody "Nietoperek" oraz obiekty wolnostojące na obszarem Natura 2000 Nietoperek obejmują centralną część odcinka Frontu Fortecznego Łuku Odry i Warty zwanego popularnie Międzyrzeckim Rejonem Umocnionym (MRU).
 
Kolejne liczenie nietoperzy zimujących w MRU odbędzie się w połowie stycznia 2016 roku.
 
PAP - Nauka w Polsce