Na jesienną rozgrzewkę

eco dom | 05.11.2015 08:42

Jesień to czas, kiedy potrzebujemy "rozgrzewaczy" także tych jedzeniowych. A nic tak nie poprawia nastroju, dodaje energii jak pożywna zupa. Dziś proponujemy ekologiczną pomidorówkę z ostatnich już chyba świeżych pomidorów.

 

 

Zawsze w poniedziałki jest problem - co przygotować na obiad? Z niedzieli został rosół? To wspaniale - możemy go wykorzystać do przygotowania aromatycznej, jesiennej zupy pomidorowej z bazylią i ryżem.

 

Składniki:

2 litry rosołu,

4 miękkie pomidory,

worek ryżu białego,

papryka czerwona, słodka,

bazylia suszona lub świeża

 

Do dużego garnka wlewamy rosół, doprowadzamy go do wrzenia. Wrzucamy wtedy ryż i czekamy aż zmięknie. W tym czasie parzymy pomidory, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.

 

 

W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojone pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy do momentu, gdy pomidory stracą kształ i część soku odparuje. Zajmuje to około 12 minut. W tym czasie sprawdzamy rosół z ryżem, ryż powinien być już miękki.

 

 

Naszą pomidorową masę doprawiamy bazylią i czerwoną papryką. Całość wlewamy do gotującego się rosołu. Mieszamy energicznie, czekamy aż zupa zagotuje się i...wyciągamy talerze - nasza, jesienna rozgrzewka gotowa!

 





Zobacz też: http://www.ecocafe.pl/zielona-ekozupa