Na zimowe chłody IMBIR

po godzinach | 10.12.2014 09:00

Za oknami coraz mroźniejsza aura. To niestety sprzyja przeziębieniu i innym chorobom zimowym. Jak sobie z tym problemem poradzić? Wystarczy na dobre zaprzyjaźnić się z imbirem.

 

 

 

Imbir u nas jest coraz popularniejszy jednak daleko nam jeszcze do chociażby Azjatów, którzy od wieków stosują imbir jako lek, przekąskę, a niektórzy nawet uważają, że to niezwykły afrodyzjak.

 

Przyprawa do niedawna z pewnością kojarzyła się głównie z ciastkami. W sproszkowanej wersji imbir od jakiegoś czasu był w naszych kuchniach. Kiedy korzeń stał się dostępny praktycznie bez problemów, w końcu możemy rozkoszować się tym smakiem, rozkoszować i...rozgrzewać.

 

Dlaczego imbir daje moc?

 

Niezapomniany aromat imbiru, trochę świeży, trochę słodki, z posmakiem drzewa to zasługa zingiberolu, czyli składnika olejku eterycznego. Kiedy dodamy do tego jeszcze gingerol i zinferon to otrzymujemy wręcz mieszankę...magiczną.

 

Imbir przede wszystkim działa wzmacniająco i pomaga organizmowi pokonać przeziębienie. Poza tym rozgrzewa. Kilka kropel olejku imbirowego na np. bolące podczas choroby mięśnie przynosi wyraźną ulgę. Ponadto imbir dodany do herbaty to wspaniała tarcza ochronna dla organizmu, właściwości korzenia sprawiają, że żaden mróz nam niestraszny!