Najsłodsze lekarstwo

po godzinach | 02.06.2017 07:09

Od wieków znane są lecznicze właściwości miodu, jednak nie wszyscy wiedzą, że można leczyć również pszczelim jadem. Podobno, dzięki spożywaniu miodu sędziwego wieku dożyli Hipokrates i Pitagoras.

 


Wiele lat temu zacząłem chorować na reumatyzm. Mój znajomy pszczelarz doradził mi leczenie jadem tych owadów – mówi pszczelarz z Bielska-Białej, Albin Bojanowicz. Na początku próbowałem je łapać na łąkach, sprawiać by mnie kąsały, ale w końcu zdecydowałem, że kupię jedną pszczelą rodzinę i założę ul. Taka terapia okazała się bardzo skuteczna, bo już wielu lat nie odczuwam bóli reumatycznych.

 

Miód w 90% złożony jest z węglowodanów, których zdecydowaną większość stanowią cukry proste (glukoza i fruktoza).W miodzie znajdziemy także minerały, związki azotowe, witaminy i inne substancje czynne. Warto pamiętać, że ten słodki produkt pszczeli jest wolny od zanieczyszczeń chemicznych, ponieważ pszczoły są owadami bardzo wrażliwymi na toksyny. Według lekarza, Jerzego Gali miód wpływa korzystnie na cały ludzki organizm, szczególnie na skórę, układ oddechowy i przewód pokarmowy. Powstrzymuje również rozwój bakterii, które są odporne na działanie antybiotyków. Niewiele osób wie, że spożywanie miodu także zapobiega próchnicy, leczy depresję, choroby wzroku i choroby kobiece. Miód najlepiej spożywać rozcieńczony z wodą( w proporcji 2:1) o temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza. Można nim także słodzić kawę, bo zmniejsza jej negatywne skutki. Warto stosować różnego rodzaju mieszanki miodowo-ziołowe np. syrop z miodu i cebuli, czy napój miodowo-aloesowy.

 

Miodowa różnorodność

 

Istnieje wiele rodzajów miodów m.in. wielokwiatowy, gryczany, spadziowy. Każdy z nich ma inne właściwości. Warto zastanowić się nad tym, który jest najbardziej korzystny dla naszego zdrowia. W Polsce najlepiej sprzedaje się miód lipowy, który jest lekkostrawny i pomocny m.in. przy zapobieganiu i leczeniu przeziębienia:

wszystkie miody są dobre. Każdy ma inne właściwości. Na pewno warto spróbować miodu spadziowego z drzew iglastych lub liściastych. W mojej pasiece produkuję także miód wielokwiatowy, który jest popularny w naszym regionie- dodaje Albin Bojanowicz.

Własny miód tylko dla wytrwałych

Początki zakładania własnej pasieki są trudne. Trzeba poznać zwyczaje i rytm życia pszczół, żeby nie zostać zaatakowanym przez rój i zapobiec śmierci owadów. Niestety, żeby dobrze prowadzić własną pasiekę trzeba o nią dbać o różnych porach dnia. Z powodu pracy zawodowej Albin Bojanowicz musiał zrezygnować z hodowli pszczół, ale z radością wrócił do tego zajęcia na emeryturze. Teraz prowadzi pasiekę liczącą dziesięć rodzin.

Apteka z ula posiada także pyłek kwiatowy, pierzgę i mleczko pszczele. Na temat ich właściwości leczniczych napiszę w kolejnym tekście.

Szerokie zastosowanie lecznicze ma także propolis, czyli tzw. kit pszczeli, będący lepką substancją powstająca z żywic roślinnych zebranych przez pszczoły z pączków i młodych pędów- dodaje Albin Bojanowicz.

W sklepach można kupić świece i inne wyroby z prawdziwego wosku oraz kosmetyki, tworzone z wykorzystaniem miodu i propolisu, jednak najlepiej zrobić je samemu, o czym będę pisać w kolejnych artykułach.

Agnieszka Pollak-Olszowska

 

Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach