Naturalny sok domowym sposobem!

eco dom | 02.07.2015

Choć za oknem ciepło i często musimy gasić pragnienie, to warto przypomnieć: soki należy pić z umiarem. Szklanka "sklepowego" soku jabłkowego może mieć tyle cukru, ile tabliczka czekolady. Dlatego eksperci zalecają picie jednej szklanki dziennie.  Jeśli chcesz pić więcej, spróbuj zmieszać go z wodą. Zamiast jednej szklanki czystego soku, można wypijać dwie lub trzy szklanki rozrzedzonego soku przez cały dzień.



Wiele restauracji i barów wprowadza do menu świeże soki. Cena za szklankę wynosi od 7 do nawet 15 zł. To sporo, dlatego warto rozważyć zakup sokowirówki (ceny zaczynają się od 140 zł) i rozpocząć produkcję domowych, świeżych soków!


Na co zwrócić uwagę przy wyborze sokowirówki?


Jest wiele firm, oferujących dobre urządzenia. Podpowiemy, czym sie kierować wybierając najbardziej praktyczne urządzenie:


1. Upewnij się, czy sokowirówka jest na tyle duża, by pomieścić owoce i warzywa z których chcesz uzyskać sok.
2. Pojemnik na sok - zdecydowanie najlepszy jest przezroczysty. Można łatwo sprawdzić, ile soku udało się wycisnąć.
3. Schowek na kabel zasilający – zwróć uwagę czy sokowirówka  posiada miejsce do ukrycia przewodu. Łatwiej będzie przechowywać urządzenie.
4. Sprawdź, czy elementy sokowirówki można myć w zmywarce. Nie wszyscy producenci gwarantują, że plastik po takim myciu zachowa swoje właściwości.
5. Duża „zjeżdżalnia” – niby nic, a ułatwia wyciskanie owoców. Dzięki niej łatwiej zgromadzić je po obraniu tuż przy wlocie do tarczy trącej.


Jak przechowywać świeże soki?


Świeży sok najlepiej wypić od razu, ale jeśli chcesz wypić go później - wtedy najlepiej przelać sok do pojemnika. Najlepiej korzystać z nieprzeźroczystego pojemnika, ponieważ światło przyspiesza fermentację soku. Pojemnik warto napełnić w całości, a następnie zamknąć hermetyczną przykrywką. Dzięki temu w pojemniku będzie mało powietrza, co pozwoli na dłuższe przechowywanie soku. Pamiętajmy: świeży sok koniecznie trzeba przechowywać w lodówce. Niestety swoją świeżość zachowa tylko przez dobę.


I jeszcze jedno - świeży sok najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.


Smacznego !