Pestki z owoców kontra rak – kontrowersje wokół pestek z moreli

eco dom | 15.09.2014 07:46

 

Pestki z owoców kontra rak – kontrowersje wokół pestek z moreli.

 

Coraz chętniej kupowanym przez Polaków w ostatnim czasie naturalnym suplementem diety staje się pestka z moreli, która zawiera w swoim składzie naturalną witaminę B17, znaną jako jeden z elementów diety antynowotworowej.
 

Pestki z moreli, ale także i z innych owoców takich jak jabłka czy brzoskwinie mogą stanowić wartościowy dodatek do codziennego menu. Podobnie jak świeżo wyciskane owoce z soków czy warzyw mają działanie wzmacniające organizm i antynowotworowe.
 

Badania nad amigdaliną (zawartą w pestkach z moreli) mają swoją długą historię, bowiem już w połowie XX wieku jej działanie na nowo odkrył amerykański biochemik Ernest Krebs według, którego bezpieczna dawka do spożycia wynosiła 1 pestkę na 5 kg masy ciała. Poza tym Krebs zalecał także zjadanie całych owoców. Między innymi jabłek - oczywiście tych nieprzetworzonych chemicznie, w których pestkach również zawarta jest amigdalina. Badania Krebsa nie zostały jednak potwierdzone klinicznie. Większość współczesnych badaczy podchodzi do tematu sceptycznie, choć część zwolenników teorii Krebsa oraz przeciwnicy lobby przemysłu farmaceutycznego opowiadają się za skutecznością działania pestek z moreli (lub pestek innych owoców), gdzie zawartej w niej amigdalinie przypisuje się działanie antyrakowe. Ma ono polegać na użyciu mechanizmu powodującego, że w zetknięciu z enzymem - betaglukozydą obecną w komórkach nowotworowych, zaczyna ona wytwarzać cyjanek i aldehyd benzoesowy (w zdrowych komórkach zamienia się w glukozę), w których obie te substancje niszczą komórki rakowe.
 

Na dobroczynne działanie witaminy B17 wskazują także badania nad plemieniem Hunza, u których do niedawna nie występowały choroby cywilizacyjne takie jak: cukrzyca, nowotwory, astma, przeziębienia, itp., a ich podstawowym składnikiem pożywienia dawniej były właśnie duże ilości witaminy B17. Warto także dodać, że pestki z moreli oprócz wspomnianej już witaminy B17 zawierają także witaminę C, kwas salicylowy oraz magnez.
 

W Polsce od jakiegoś czasu pestki z moreli cieszą się dużą popularnością, wiele osób wierzy także w jej skuteczność walki z nowotworem. Lekarze zalecają jednak, by do tematu podchodzić raczej z dystansem i tak jak w przypadku wszystkich naturalnych składników odżywczych stosować zasadę ‘umiaru’ - pamiętając o tym, by nie przekraczać dawki 20 pestek dziennie, ponieważ jej przekroczenie może powodować skutki uboczne, takie jak: nudności, czy zawroty głowy.
 

Sceptykom jak i zwolennikom tematów dotyczących zdrowia podsuwamy na koniec dające do myślenia słowa amerykańskiego pisarza, autora kontrowersyjnego dokumentu „Świat bez raka” Edwarda Griffina: „Dziś więcej ludzi żyje z raka niż na niego umiera. Jeśli zagadkę rozwiązałaby prosta witamina, ten gigantyczny i polityczny przemysł mógłby zostać wymazany w ciągu nocy”.
 

 

Anna Trzop