Pieczemy jabłecznik

eco dom | 19.05.2015 07:44

O tej porze roku wśród wypieków dominują te z owocami. Jest w czym wybierać. Smacznym i zdrowym dodatkiem będą śliwki, maliny, czereśnie, wiśnie czy truskawki. My jednak proponujemy jabłka. Chociaż kojarzą się przede wszystkim z jesienią to znakomicie smakują przez cały rok. Są cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także błonnika. Jabłecznik jest ciastem szybkim i niezwykle łatwym do przygotowania. Mamy nadzieję, że sprawdzony przez nas przepis przypadnie Wam do gustu. Do przygotowania ciasta wykorzystaliśmy zimowe zapasy... jabłek w słoiku. Możecie oczywiście użyć świeżych jabłek.

 

 

 

Składniki:

 

- duży słoik musu jabłkowego lub 1 kg jabłek

- szklanka mąki

- szklanka cukru

- szklanka kaszy mannej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 paczka cukru waniliowego

- kostka masła

- cynamon

 

 

 

Czas przygotowania: 5 -15 minut + 60 minut pieczenie

 

Najpierw musimy włączyć piekarnik. W tym czasie, na tarce o grubych oczkach musimy zetrzeć wcześniej obrane jabłka. Owoce warto obficie posypać cynamonem i podzielić na połowę. W misce trzeba wymieszać przesianą mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Sypką mieszankę trzeba podzielić na trzy części. Dno okrągłej tortownicy wysmarować masłem i równomiernie posypać pierwszą częścią sypkich produktów. Przełożyć połową startych jabłek lub musu. Ponownie rozłożyć warstwę sypką i drugą połowę jabłek. Na górze pozostawiamy ostatnią sypką warstwę. Kroimy w plastry lub trzemy na tarce zimne masło, którym pokrywamy wierzchnią warstwę ciasta.

 

 

 

Jabłecznik pieczemy 60 minut w temperaturze 150 stopni C.

 

 

 

 

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. I tyle- deser gotowy!