Pierniki idealne!

eco dom | 02.12.2015 08:20

Pierniki. Ciastka, bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Skąd pochodzą? Odpowiedzi szukaliśmy w Toruńskim Muzeum Piernika. Znaleźliśmy także przepis na idealne eko pierniki!
 
Pierwsze wzmianki o toruńskich piernikach pochodzą z około 1380 roku i mówią o piekarzu Niclosie Czanie, który prawdopodobnie trudnił się wypiekiem, obok chleba, także tych korzennych ciastek.
 
© Agnieszka Korzeniewska
 
Niezależnie od ich pochodzenia, dziś wszyscy wiedzą, że powinny być kruche, pulchne, aromatyczne i smaczne. Sposobów i tajemnic pieczenia perfekcyjnych pierników jest wiele. Są gospodynie, które przekonują, że do ciasta należy dodać jajko. Inne pieką je miesiąc wcześniej, aby do świąt w towarzystwie skórek jabłek, skruszały w metalowej puszce. Są i takie, które dodają dużo cukru, mleka, białej mąki i korzenne przyprawy. 
 
Czy istnieje przepis idealny? Przepis, który spełniałby oczekiwania wymagających „eko mam”, by pierniki nie zawierały białego cukru i mąki? Czy możliwe jest upieczenie pierników z pełnowartościowej i bogatej w składniki odżywcze razowej, nieoczyszczonej mąki? Czy mogą być słodkie jeśli nie doda się cukru? Czy rodzina nie połamie na nich zębów jeśli zostaną zrobione za późno? Pytań jest wiele, odpowiedź jest jedna i bardzo prosta.
 
Oto receptura wielokrotnie sprawdzona przez nas. Przepis spełniający wymienione wyżej wymagania. Zaproponowane przez nas pierniczki robi się bardzo szybko i bez zbędnego, kuchennego bałaganu. 
 
Lista zakupów:
 
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
- 1 szklankę mąki żytniej pełnoziarnistej 
- 40 dag miodu 
- 1 szklankę wody 
- 1/2 szklanki oleju 
- 1 czubatą łyżeczkę sody 
- szczyptę soli 
- 1 torebkę przyprawy do piernika lub alternatywnie – zmielone ziele angielskie, goździki, kolendrę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon.
 
Przepis:
 
Wymieszaj w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól oraz przyprawy do piernika. Rozpuść w garnku miód, dodaj olej, wodę i zagotuj. Do wrzątku dodaj wymieszane suche składniki i ciągle mieszając drewnianą łyżką doprowadź do dokładnego ich połączenia. Po wystudzeniu wyrabiaj przez chwilę ciasto. Następnie odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągnij ciasto z lodówki i po jego ogrzaniu do temperatury pokojowej rozpocznij wałkowanie. Zaangażuj rodzinę o wycinania pięknych świątecznych kształtów. Blachę wysmaruj olejem i nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz około 10 minut.
 
Pierniczki wykonane według tego przepisu są miękkie, nie wymagają przechowywania w specjalnych pojemnikach. Do spożycia nadają się zaraz po upieczeniu. Nie ma przeciwwskazań, aby po upieczeniu przechowywane były w metalowej puszce. Nawet po roku (!)  będą tak samo pyszne i pachnące! Proponowane przez nas wypieki posiadają tylko jedną wadę. Nieprawdopodobnie szybko znikają!
 
Agnieszka Korzeniewska