Eko gotowanie: pierogi z rosołu na dwa sposoby!

eco dom | 20.03.2015 07:42

W kolejnej odsłonie "Eko kuchni" czas na pierogi z rosołu! Danie nazwaliśmy trochę przewrotnie, bowiem dobra, ekologiczna kuchnia, to kuchnia w której wykorzystuje się, czy jak kto woli przetwarza, wszystko co się do tego nadaje. Dlatego pierogi z rosołu z rosołem łączy wyłącznie… mięso. Farsz z wygotowanego w rosole mięsa jest do pierogów, czy krokietów idealny.



Niezależnie od ilości mięsa jaką posiadamy, a jest to zwykle około 300-500 gram, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Raz wystarczy. Doprawiamy- sól, pieprz lub inne przyprawy, które lubimy. Mięsna masa jest sucha, więc faszerowanie nią pierogów będzie utrudnione. Dlatego dodajemy odrobinę wody, lub wody z oliwą z oliwek, tak aby masa była jednolita, ale nie doprowadzamy jej do stanu „błotnej papki”.



Czas na ciasto.
Internet jest pojemny i przepisów w nim wiele. Od tych najprostszych, do skomplikowanych. Zdecydowanie nie polecamy masy mączno-wodnej, bo ani to smaczne, ani oryginalne.

Najlepsze, naszym zdaniem, jest ciasto razowe z mąki orkiszowej 2000, dostępnej u dobrego piekarza, lub na dobrym eko bazarze.



Potrzebne składniki:
500g mąki
250g wody
5 łyżek oleju
1 jajko
szczypta soli

Wodę należy zagotować. Mąkę przesiać do miski i zrobić z niej wulkan. W zrobiony łyżką, lub ręką „krater” naszego wulkanu wlewamy wrzątek i mieszamy (można użyć robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta). Przed dodaniem jajka należy chwilę odczekać, żeby z powodu wysokiej temperatury białko nie ścięło się. Mieszając dodajemy olej, sól. Na ostatnim etapie ciasto zagniatamy wyłącznie ręcznie.

Odrywamy lub odcinamy nożem część ciasta i wałkujemy. Ciasto jest w tym przypadku idealnie sprężyste, a jego zaletą jest to, że przygotowane z niego pierogi nie pękają po włożeniu ich do zamrażarki.

UWAGA!
Wałkowanie musi odbywać się powoli i bez pośpiechu. Ciasto będzie się lekko kleić do wałka, ale i samoczynnie się od niego odrywać. Stąd zalecany spokój bo nerwowe ruchy będą nas zmuszały do posypywania ciasta zwykłą mąką, a to nie pomoże w klejeniu pierogów, a i estetyka podania może być nie co gorsza.




Jeśli po wykrojeniu krążków, pierwszą lepszą filiżanką, ciasta zabraknie, pozostaje tylko zabrać się do roboty i… dorobić potrzebną ilość. Jeśli z kolei zabraknie farszu, można ratować się pierogami z serem na słodko.

Pierogi z serem na słodko
Zrobienie farszu jest niezwykle proste. Ekologiczny ser, u nas był to Eko Kniaź. Rozdrabniamy widelcem i dolewamy śmietany, tak, żeby uzyskać gęsta, ale nie płynną konsystencję. Do tego cukier, dobrze wymieszany z serem i voilà! Można faszerować dalej.




A co zrobić z taka ilością pierogów? Najlepiej pakować po 7-8 pierogów (porcja od 150-170g) do niewielkich woreczków na mrożonki. Bezpieczny czas przechowywania w temperaturze -25 st. C? Nie więcej niż dwa miesiące. Czas gotowania zamrożonych pierogów to 7-10 minut!

Smacznego!