Płynne drożdże piwne

eco firma | 11.07.2016 09:30

Biotechnolodzy z dwóch gdańskich uczelni pomagają miejscowej firmie w produkcji płynnych piwnych drożdży. Uniwersytet Gdański objął nawet część udziałów w spółce, która dziś oferuje 16 szczepów drożdży pozyskanych z ośrodków badawczych w Europie i USA.
 
„O czym szumią wierzby”, „Wichrowe wzgórza”, „Irlandzkie ciemności”, „Gwoździe i banany”, „Amerykański sen” czy „Belgijskie pagórki” – to tylko wybrane nazwy szczepów, w których produkcji pomagają naukowcy.
 
© Wisky  
 
Wytwarzaniem płynnych piwnych drożdży zajmuje się spółka Fermentum Mobile założona m.in. przez absolwentów i pracowników Uniwersytetu Gdańskiego. W listopadzie część udziałów w firmie objęła uczelnia. W ramach współpracy naukowcy z Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii (MWB) prowadzonego wspólnie przez Uniwersytet Gdański i Gdański Uniwersytet Medyczny, pomagają w produkcji drożdży, które pozyskano z ośrodków badawczych, m.in. z Niemiec, Belgii i Wielkiej Brytanii.
 
Jak mówi prof. Krzysztof Bielawski z MWB, pomoc naukowców polega m.in. na merytorycznym wsparciu w utrzymywaniu należytej jakości szczepów i właściwym namnażaniu drożdży. Służą temu m.in. analizy przeprowadzane na należącym do uczelni nowoczesnym sprzęcie do spektrometrii mas pozwalającym m.in. oceniać skład chemiczny szczepów.
 
Prof. Bielawski wyjaśnił, że Fermentum Mobile jest w tej chwili jedyną firmą w kraju zajmującą się produkcją płynnych drożdży piwnych. „Dotąd domowi piwowarzy czy małe browary w Polsce bazowały głównie na drożdżach wysuszonych, które są gorszej jakości z punktu widzenia warzenia piwa” – powiedział PAP naukowiec dodając, że na rynku są też płynne drożdże amerykańskie, ale te są droższe niż te produkowane w Gdańsku.
 
Jak wyjaśnił, spółka Fermentum Mobile zaopatruje w swoje produkty domowych piwowarów w kraju i współpracuje z polskimi mini-browarami. „Nawiązano już także kontakty z producentami piwa w krajach nadbałtyckich, w tym na Litwie” – powiedział PAP prof. Bielawski dodając, że spółka ma w planach wytwarzanie własnych szczepów drożdży piwnych oraz innych opartych na nich produktów.
 
We współpracy z producentami drożdży biotechnolodzy z UG wykorzystują m.in. wart blisko 1,5 mln euro sprzęt do spektrometrii mas zakupiony w ramach projektu MOBI4Health finansowanego przez Komisję Europejską. W ramach MOBI4Health gdańscy naukowcy współpracują z kolegami z 10 ośrodków badawczych z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Włoch, Grecji i Hiszpanii.
 
Uniwersytet Gdański nie jest jedyną uczelnią zaangażowaną w badanie i produkcję alkoholi. W Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni w 2005 r. powstała winnica "Nad Dworskim Potokiem". Założono ją z inicjatywy ówczesnego rektora uczelni prof. Karola Musioła, którego zainspirowały winnice należące do czołowych uczelni europejskich. Gospodarstwo w Łazach zajmuje powierzchnię ponad 3,3 hektara, na której rośnie 11 tys. krzewów winorośli. Produkowane w nim trunki są sprzedawane. Zdobyły już medale na międzynarodowych konkursach.
 
© daffodilred 
 
Gdańsk, jako miasto portowe, przez wieki był silnym polskim ośrodkiem handlu zbożem. Już od średniowiecza miasto cieszyło się przywilejem warzenia piwa. Na przestrzeni XV i XVI wieku w Gdańsku działało około 400 browarów, które produkowały najczęściej piwo ze słodu jęczmiennego. Jednym z najbardziej znanych browarników w XVII wieku był astronom Jan Heweliusz.
 
aks/ mki/
 
źródło: PAP - Nauka w Polsce