Przeterminowane jedzenie - czy można je jeść?

eco dom | 05.09.2014 07:46

Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego niektóre produkty mają na opakowaniu napis "termin przydatności do spożycia" inne "data ważności" a jeszcze inne "spożyć przed". Czy to rozwiązanie ułatwia nam ocenę jedzenia, a może wręcz przeciwnie?

 

 

 

81 proc. Polaków twierdzi, że odżywia się zdrowo. Polacy są też coraz uważniejszymi konsumentami – 69 proc. często sprawdza datę ważności i skład produktów. Jemy regularnie - 82 proc. spożywa minimum trzy posiłki dziennie – wynika z sondażu CBOS. Ale czy wiemy co czytamy? Czy oznaczenia na opakowaniach są dla nas jasne, czy można powiedzieć, że to jednak "czarna magia".

 

 

Najlepiej spożyć przed

 

Informacja dotyczy najczęściej jedzenia w puszkach, potraw mrożonych, czy suchych, jak np. makaron. Data na opakowaniu określa do kiedy produkt będzie mieć najlepsze właściwości. Jednak nie oznacza to, że po tej dacie nie można danego jedzenia zjeść. Posłużmy się przykładem makaronu. Na opakowaniu mamy informację: najlepiej spożyć przed: październik 2014. Tydzień po, suchy makaron nie straci swoich właściwości.

 

Należy spożyć do

 

To informacja bardzo precyzyjna. Pojawia się na produktach, które zachowują świeżość przez bardzo krótki okres czasu. Zazwyczaj taki napis znajdziemy na mięsie, rybach, sałatkach. Uwaga! Nie wolno jeść żywności po dacie widniejącej na opakowaniu. Nawet, gdy jedzenie wydaje nam się jeszcze dobre, może nam zaszkodzić. Musimy je wyrzucić.

 

Istnieje jeszcze grupa produktów na opakowaniu których zobaczymy napis: "po otwarciu zjeść w ciągu 7 dni". W tym przypadku produkt musimy trzymać w lodówce i najlepiej zjeść go dzień po otwarciu.