Domowe ratatouille

po godzinach | 07.09.2015 07:25

Czy pamiętacie sympatycznego, kulinarnie utalentowanego  gryzonia- bohatera animowanego  filmu „Ratatouille” ?  Zasłynął z  serwowania tradycyjnej prowansalskiej potrawy, dzięki której podbił gastronomiczny rynek Paryża. My też zakochaliśmy się w ratatouille. To potrawa łatwa do przygotowania, bardzo smaczna i naprawdę zdrowa. Na targu znajdziecie wszystkie potrzebne składniki, by potem na naszych stołach zagościła...Francja. O tej porze roku składniki są dostępne w atrakcyjnych cenach. 

 

 

 

Co nam będzie potrzebne?

 

- 4 czerwone papryki

-4 żółte papryki

- 4 zielone papryki

- 5 pomidorów

- 2 bakłażany

- 3 duże cukinie

- 2 czerwone cebule

- sól,pieprz

- oliwa z oliwek

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 3 łyżki octu balsamicznego

- zioła prowansalskie

- szczypta cukru

- ząbek czosnku


Przygotowanie:

 

Na rozgrzaną głęboką patelnię wlewany 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Paprykę kroimy w większe kwadraty. Dodajemy do cebulki. Po 10 minutach wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana wraz ze skórką (pamiętaj my żeby najpierw, po pokrojeniu opruszyć go solą i po 15 minutach opłukać. W ten sposób pozbędziemy się goryczy).

 

  

 

Następnie na patelnię przekładamy cukinię, też poszatkowaną w kostkę. Na końcu dodajemy pokrojone świeże pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, suszonymi ziołami (bazylia,tymianek,rozmaryn,oregano),octem balsamicznym. Dodajemy zmiażdżony czosnek, wymieszany z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Wszystko dusimy pod przykryciem nie dłużej niż 10 minut.

 

 

Potrawę podajemy ciepłą. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Smacznego!