Ryba bez ryby, czyli wegańska wigilia

eco dom | 24.12.2015 08:02



Wegański barszcz, sałatka warzywna z sojonezem czy makowiec bez jajek na wigilijnym stole? To możliwe! W minioną niedzielę odbyła się świąteczna edycja Bielskiej Kuchni Społecznej.


W Bielsku-Białej weganie od ponad dwóch lat organizują spotkania promujące ekologiczny styl życia. - Bielska Kuchnia Społeczna to comiesięczne spotkania kulinarne, których celem jest pokazanie bogactwa diety roślinnej i zachęcenie uczestników do jej skosztowania. Z okazji świątecznej edycji Kuchni Społecznej przygotowaliśmy wigilijne potrawy w wersji roślinnej, opatrzone przepisami. Przy okazji poczęstunku organizujemy inne wydarzenia, tj. wykłady czy projekcje - mówi Alicja Czerwińska ze Stowarzyszenia Vege Inicjatywa.


Zainteresowanie świąteczną edycją Bielskiej Kuchni Społecznej przerosło najśmielsze oczekiwania organizatorów. Liczba chętnych była tak duża, że trzeba było stać w długiej kolejce, żeby chociażby zdjąć kurtkę, a co dopiero wejść do kawiarni, w której odbywało się to wydarzenie. Na szczęście stoły uginały się od potraw, dlatego każdy mógł delektować się świąteczną, wegańską kuchnią. Uczestnicy przygotowali takie specjały, jak ,,ryba bez ryby”, grzybowe muffinki, groch z kapustą, czy sałatka warzywna z sojonezem. Również w kuchni wegańskiej na wigilijnym stole króluje mak, dlatego nie zabrakło makówek, czy klusek z makiem.


Potrawy opatrzone były przepisami. Oto jeden z nich, który z pewnością zainteresuje naszych ekologicznych czytelników:


,,Wegańskie makówki”

 

-250 g maku

-0,5l mleka sojowego

-cukier waniliowy

-3 łyżki cukru trzcinowego

-olejek migdałowy

-skórka pomarańczowa

-posiekane bakalie

-2-3 bułki


Przygotowanie:


Mak mielimy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 12 godzin. Mleko sojowe gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem migdałowym. Po chwili dodajemy do niego skórkę pomarańczową i bakalie, zagotowujemy. Na końcu dodajemy mak i gotujemy jeszcze przez ok. 5 min. Następnie dodajemy pokruszone bułki i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie z masy można uformować dowolny kształt, np. z pomocą silikonowej formy ze świątecznym wzorem.




Agnieszka Pollak-Olszowska