Wegańskie urodziny

eco dom | 11.10.2014 07:32

 


Już od roku w Bielsku-Białej weganie m.in. z pomocą Stowarzyszenia Vege Inicjatywa organizują spotkania promujące ekologiczny styl życia.


-Idea kuchni społecznej funkcjonuje od wielu lat w różnych polskich miastach i opiera się na degustacji przygotowywanego przez uczestników akcji wegańskiego poczęstunku. Osoby, które nie przynoszą na wydarzenie jedzenia, płacą symboliczną sumę pieniędzy. Zostaje ona przeznaczona na cele charytatywne – głównie wsparcie konkretnych organizacji - mówi Alicja Czerwińska ze Stowarzyszenia Vege Inicjatywa.


Każde spotkanie Bielskiej Kuchni Społecznej to połączenie poczęstunku z częścią dyskusyjną na temat filozofii weganizmu. Tym razem była ona poświęcona inicjatywie pt. ,,Wege tu”, która ma na celu stworzenie mapy restauracji i kawiarni z wegańskim menu w województwie śląskim.


Jest kilka lokali w Bielsku-Białej, które oferują wegańskie menu, ale niestety większość bywa nieczynna w weekendy, dlatego postanowiliśmy przekonywać właścicieli lokali gastronomicznych do wprowadzania wegańskich potraw do swojego menu. Znakiem rozpozonawczym takich miejsc jest nalepka z logo,,Wege tu” - dodaje Alicja Czerwińska.


Akcja szybko rozprzestrzeniła się na terenie całego województwa śląskiego. Mapa, którą można znaleźć pod adresem:  www.wege-tu.eco21.pl,  ukazuje nie tylko lokale z wegańskim menu, ale także ciekawe wydarzenia poświęcone takiemu stylowi życia.


Pierwsze urodziny Bielskiej Kuchni Społecznej zwieńczył prawdziwy wegański tort.


Z definicji weganizmu wynika, że jest to próba minimalizacji wykorzystywania zwierząt poprzez unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego zarówno w diecie (mięso, jajka, nabiał, mleko, miód, żelatyna), jak i w ubiorze (skóra, futro), w wyborze kosmetyków (produkty testowane na zwierzętach), czy rozrywek (cyrk ze zwierzętami). Stowarzyszenie Vege Inicjatywa skupia się właśnie na aspekcie etycznym, choć niektórzy decydują także o przejściu na dietę roślinną ze względów zdrowotnych (jest lżejsza i łatwiej strawna dla organizmu), ekologicznych (duża emisja gazów cieplarnianych, deforestacja, duże zużycie wody i energii), czy nawet ekonomicznych (produkcja zwierzęca jest dużo kosztowniejsza od roślinnej).



Agnieszka Pollak-Olszowska