Wegetariańska wariacja makaronowa

eco dom | 07.10.2015 07:18



Gotowanie może być wyjątkowo przyjemne. Dzisiaj w naszym ekologicznym menu serwujemy wegetariańską wariację makaronową z orientalną nutą.


W niecałe pół godziny wyczarujemy doskonały obiad. Przyrządzimy go w oparciu o zasady zdrowego odżywiania, oczywiście z użyciem ekologicznych produktów. Zdrowe, lekkie oraz wegetariańskie danie z intrygującą orientalną nutą będzie rozkoszą dla podniebienia. Do jego wykonania potrzebujemy następujących składników:
 

·         1 cebula (w 100g produktu jest 31kcal)

·         2 papryki ( zielona 100g to 19 kcal, czerwona 100g to 30 kcal)

·         2 marchewki (100g -28 kcal)

·         2 łodygi selera naciowego ( 100g – 12 kcal)

·         1 cukinia ( 100g to tylko 13 kcal)

·         opcjonalnie natka pietruszki (100g to 42 kcal)

·         przyprawy ( całość doprawiamy następującą mieszanką: imbir/kurkuma/czosnek/peperoncini/sól/pieprz

·         makaron orkiszowy, ekologiczny


Wszystkie składniki kroimy na kawałki podobnej wielkości. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju ( polecamy ryżowy- zawiera tylko 15-20% tłuszczu, ma wysoką temperaturę dymienia tj. 254 stopni, co oznacza smażenie bez dymu oraz pryskania, zawiera korzystne tłuszcze, w tym nienasycony Omega 3 i 6!). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa i przez chwilę je dusimy. Po kilku minutach, kiedy warzywa są już miękkie, ale nadal odznaczają się chrupkością, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy ugotowany wcześniej makaron, całość okraszamy mieszanką naszych przypraw oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Wszystko dokładnie mieszamy.


W ten oto prosty sposób w ciągu 25 minut uzyskaliśmy wspaniały, aromatyczny, lekki oraz zdrowy posiłek. Nie pozostało nic innego jak życzyć smacznego! 

 




Dominika Matyszczyk