Witamina młodości!

po godzinach | 05.03.2015 08:19

Gładka i jędrna skóra, wytrzymałe ścięgna, mocne chrząstki i więzadła – za te wszystkie czynniki odpowiada kolagen, białko wytwarzane przez komórki tkanki łącznej. Wraz z wiekiem produkcja kolagenu staje się coraz mniej efektywna, co objawia się m.in. zmarszczkami oraz problemami ze strony stawów.
 
Naukowcy sugerują jednak, że proces ten można znacznie spowolnić. Badania wykazały, że witamina C może zwiększyć produkcję kolagenu nawet ośmiokrotnie- mówi dr Magdalena Zakrzewska, lekarz medycyny estetycznej z Kliniki La Nika.
 
 
Skóra właściwa, czyli warstwa skóry znajdująca się pod naskórkiem, w 75 proc. składa się z kolagenu. Białko to odpowiada za jej napięcie, elastyczność i młody wygląd. Kolagen jest również głównym składnikiem strukturalnym chrząstek, ścięgien, więzadeł oraz rogówki oka.
 
Degradacja uszkodzonych cząsteczek kolagenu i biosynteza nowych to naturalne procesy, które zachodzą w zdrowym, młodym organizmie. Z biegiem lat równowaga pomiędzy tymi reakcjami zostaje jednak zaburzona – coraz więcej kolagenu ulega rozkładowi, a produkcja staje się coraz mniej efektywna.
 
© Robert Przybysz - Fotolia.com
 
Naukowcy sugerują, że spadek wydajności wytarzania kolagenu można jednak zatrzymać. Jedną z najbardziej efektywnych metod pobudzenia produkcji tego białka jest dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C. Według badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym „International Journal of Cosmetic Science” długotrwałe działanie kwasu askorbinowego na komórki tkanki łącznej człowieka może zwiększyć syntezę kolagenu nawet ośmiokrotnie.
 
Najlepszym źródłem witaminy C są warzywa, takie jak pietruszka czy papryka, owoce jagodowe i cytrusowe, a także naturalne suplementy.
 
źródło: newseria.pl