Właściwości lecznicze domowych nalewek

eco dom | 08.01.2016 06:55

Od wieków w ciągu całego życia ludzie zmagają się z uporczywymi infekcjami, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Prowadzi to do pogorszenia samopoczucia i osłabienia. Te problemy można rozwiązać stosując domowe nalewki, które nie tylko dobrze smakują, ale mają także właściwości lecznicze. 
 
© fotolia.com
 
Grecki lekarz Hipokrates powiedział kiedyś: „Przyroda jest lekarzem wszystkich chorób”. Dziś dzięki połączeniu darów przyrody - owoców z alkoholem „wyciągającym” z nich wszystkie substancje czynne, można w domowym zaciszu samodzielnie przygotować leczniczą nalewkę. Popularne nalewki z bursztynu, pigwy, malin czy orzechów są dobrze znane osobom korzystającym z dobrodziejstw medycyny naturalnej.
 
Ordynator oddziału chorób wewnętrznych i geriatrii szpitala Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Krakowie doktor Krzysztof Czarnobilski mówi: „Mamy dowody naukowe, że wiele aktywnych substancji zawartych w owocach lepiej rozpuszcza się w alkoholu niż w wodzie. Przeprowadzone niedawno badania wykazały, że podobnie jak czerwone wino również nalewki zawierające destylowany alkohol zmniejszają ryzyko zawału serca i wpływają korzystnie na stan zdrowia”.
 
Nalewki lecznicze są stosowane od pokoleń. Pomimo początkowej niechęci lekarzy, pogląd na ich wytwarzanie i spożywanie na przestrzeni lat znacząco się zmienił. Mnogość owoców sezonowych i możliwość ich zakonserwowania w postaci nalewek, pozwala nie tylko wydobyć szeroki wachlarz smaków, ale także korzystać z ich leczniczych właściwości. Twarde i dość kwaśne owoce pigwy zamiast doskonale nadają się do produkcji nalewek. Dzięki bogatej zawartości składników mineralnych i witamin: wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza i miedzi, witaminy C i B, mają właściwości lecznicze i profilaktyczne. Nalewki z żyworódki działają wirusobójczo i bakteriobójczo. Mają także właściwości regenerujące, wspierają układ odpornościowy i są przydatne w leczeniu trądziku.
 
Oto kilka przepisów na nalewki, które z pewnością mogą wzbogacić domowy barek swoim smakiem, aromatem i właściwościami zdrowotnymi.
 
„Orzechówka”
 
Składniki:
 
-12 orzechów włoskich (najlepsze są te zebrane przed końcem lipca)
-wódka lub domowy bimber
-butelka 0,7l
 
Sposób przyrządzenia i walory lecznicze:
 
Do sporządzenia tej nalewki przydatne są gumowe rękawiczki oraz folia na deskę do krojenia, ponieważ zielone orzechy bardzo plamią. Orzechy najpierw należy umyć i wysuszyć. Następnie kroi się je na połówki lub ćwiartki, wkłada do butelki i zalewa alkoholem. Nalewka powinna odstać przez około 1-2 miesiące, aż do całkowitego zaczernienia. Po tym czasie jest gotowa do spożycia. Orzechówka jest idealna na wszystkie problemy związane z układem pokarmowym, pomaga na zatrucia pokarmowe, bóle brzucha oraz świetnie działa na zgagę.
 
„Tarninówka”
 
Składniki:
 
-1,5 kg owoców tarniny (najlepiej zbierać tarninę jesienią po pierwszych mrozach)
-1l spirytusu
-0,5l wody
-10łyżek miodu
-100g cukru
 
Sposób przyrządzenia i walory lecznicze:
 
Owoce najpierw należy umyć i dokładnie osuszyć. Następnie szczelnie zapakować i jeśli owoce nie zostały zebrane po pierwszych przymrozkach - zamrozić na tydzień (może być dłużej). Po upływie tego czasu owoce należy wsypać do słoja i dodać cukier, odstawić na kilka dni od czasu do czasu potrząsając słojem, a następnie dodać miód, spirytus i wodę oraz dokładnie wymieszać. Po 3 miesiącach można przelać alkohol. Nalewka powinna odstać co najmniej pół roku, najlepsza zaś jest po upływie dwóch lat. Zawiera ona przeciwutleniacze, witaminę C i prowitaminę A, działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.
 
Głogówka”
 
Składniki:
 
-1kg dojrzałych owoców głogu
-1l spirytusu
-50 dag cukru
-kawałek cynamonu
-skórka otarta z 1 cytryny
-3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
 
Sposób przyrządzenia i walory lecznicze:
 
Owoce należy umyć i wysuszyć, a następnie wsypać do słoja. Spirytus wymieszać ze szklanką wody i zalać głóg. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie, starając się raz dziennie potrząsać słojem. Następnie należy zagotować resztę wody z cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. Gotować przez kilka minut i zdjąć pianę. Dolać ostudzony syrop do alkoholu, wymieszać i odstawić na 2 tygodnie, potrząsając słoikiem raz za czas. Po upływie czasu rozlać do butelek. Nalewka z głogu świetnie działa na serce, chroni przed przeziębieniem i wspomaga odporność.
 
Szymon Holeksa