Zielona eko-zupa

eco dom | 23.06.2015 06:57

 

Lato sprzyja zmianie diety. Zachęcamy, by pomyśleć o zdrowej, a zarazem ciepłej przekąsce. Dziś propozycja dla wielbicieli koloru zielonego: zielona eko-zupa!

 

Do zrobienia eko-zupy będziemy potrzebować:

- pęczek włoszczyzny (w tym por, kawałek selera, 2 marchewki i 2 pietruszki)

- dwie duże cukinie

- brokuł (najlepiej jeden duży)

- udko z kurczaka

- przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie, dodatkowo sół lub wegeta.

 

Zanim zaczniemy gotować - musimy sparzyć nasze udko z kurczaka. Dzięki temu potem nie będziemy mieć "zaszumionej" zupy. Kiedy już to zrobimy, do dużego garnka wlewamy 3 litry zimnej wody, wrzucamy udko, pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy do smaku solą lub wegetą i gotujemy na małym ogniu. Czas gotowania około: 30 minut (w tym czasie proponujemy poczytać artykuły portalu ecocafe.pl).

 

 

 

W czasie gotowania przygotowujemy cukinię i brokuł. Nasze "zielone" drzewko rozdzielamy na różyczki, a cukinię kroimy na małe kawałki. Ponieważ te zielone warzywa gotują się stosunkowo krótko, dodajemy je na końcu - w innym przypadku, zrobi się z nich "zielona, rozgotowana pulpa". 

 

 

 

Kiedy nasz warzywny wywar ugotuje się, cała jarzyna będzie miękka - zdejmujemy garnek z gazu i do pracy rusza blender. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
I na tym koniec - gotowe!

 

Ekozupę możemy podawać z grzankami i serem żóltym. Smacznego!